Як створити ОСББ в будинку ЖБК

Дата публікації: 21.12.2021
Дивіться наш сюжет, де ми відповідаємо на питання: "Чи можна створити ОСББ в будинку ЖБК?"
 
А якщо коротко, то створити ОСББ в будинку, ЖБК можна двома способами:
-  в порядку ст. 5 Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку”, шляхом реорганізації ЖБК в ОСББ,
- або шляхом створення ОСББ в загальному порядку.
 
В першому випадку ОСББ є правонаступником прав і обов’язків ЖБК, у другому - не є, а ЖБК виступає щодо ОСББ колишнім балансоутримувачем будинку!

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
332
2
0
Рейтинг посту: +6
Поширити
Коментарі
Коментарі: 6
Чи треба для державної реєстрації ОСББ нотаріально посвідчувати підписи на протоколі його установчих зборів та статуті?
2
0
1 рік тому
Нотаріально посвідчуються підписи на рішенні про внесення змін до відомостей про юридичну особу (п.6 ч.1 ст.15). Для рішення про створення юридичної особи такої вимоги не встановлено. Отже, підписи на протоколах треба посвідчувати лише тоді, коли йдеться про протокол загальних зборів, а не установчих. Те саме стосується і підписів на статуті новоствореного ОСББ. Пункт 9 ч.1 ст.15 згаданого Закону вимагає нотаріального посвідчення підписів лише в разі реєстрації змін до установчих документів. При первинній реєстрації ОСББ такої вимоги немає. Також, щоб ні на етапі реєстрації, ні в подальшому не виникало питання багатьох підписів на документах, доброю практикою є останнім питанням порядку денного установчих зборів уповноважити, наприклад, голову зборів (або іншу особу) скласти та підписати протокол, а також підписати статут та подати документи для державної реєстрації створення юридичної особи.
2
0
1 рік тому
Як створити 2 ОСББ у разних корпусах одного будинка за одної адреси?
1
0
1 рік тому
Відповідно до ч.3 ст.4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", в одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об’єднання. Якщо корпус згідно з будівельною документацією є не самостійними будинками, а частинами єдиного будинку, то окремо створювати ОСББ в кожній окремій секції не можна.
1
0
1 рік тому
До сьогодення і з моменту побудови будинку його обслуговувала організація - ТОВ "Комунальна компанія". У зв'язку із введенням в дію нового Закону України "Про житлово-комунальні послуги" всім будинкам, які не визначуться з системою керування, був призначено комунальний ЖЕК. З іншої сторони, один із засновників відкриває свій ЖЕК - знову ТОВ, "Сервіс Нерухомості". Враховуючи, що будинок відносно новий і освідомлюючи спільнотою необхідність якісного та бережливого обслуговування будинку було створено ініціативну групу зі створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, що далі?
1
0
1 рік тому
Згідно ст. 6 Закону України "Про ОСББ". Не менше ніж за 14 днів потрібно повідомити всіх співвласників про установчі збори. Згідно порядку денного, який вказано в повідомленні будуть розглядатися питання. НІЯКИХ ІНШИХ ПИТАНЬ РОЗГЛЯДАТИСЯ НЕ БУДЕ. Це не примхи, а ВИМОГА ЗАКОНУ. Запросити на збори можна будь-кого: керівника ККК, директора Енергополь-Україна (доречі це власник приміщень і має право голосу-запросимо обов'язково, але як власника), керівника Сервісу-Нерухомості, конс'єржів, столярів, сантехників і так далі. Але питання розглядаються тільки стосовно порядку денного.
1
0
1 рік тому