Результати проєкту «Добрі сусіди – одна країна»

Дата публікації: 10.11.2023

Проєкт «Добрі сусіди – одна країна» був націлений на сприяння розвитку культури добросусідства та активного громадянства через інститут ОСББ як потужний інструмент згуртування українців та посилення ролі громадянського суспільства, а також побудову надійних партнерств між місцевою владою та громадськістю у 15 цільових містах Донецької та Луганської області.

Цілі проєкту досягалися через реалізацію низки завдань, у т. ч. шляхом впровадження комплексної інформаційно-комунікаційної кампанії щодо сприяння добросусідству у місцевих громадах через мобілізацію громадянської активності в багатоквартирному житловому секторі, розвиток суспільної довіри, залучення співвласників багатоквартирних будинків до громадянських ініціатив на місцях з подальшим поширенням успішних практик на національний рівень.

Цікавою для цільових міст була комунікаційна кампанія «Від ОСББ до креативного простору твого міста». Основна ідея кампанії полягала у створенні креативних концепцій перетворення громадського простору міст в унікальний урбаністичний артоб’єкт з використанням об’єднувального потенціалу ОСББ.

Навчальний компонент проєкту реалізовувався через проведення серій семінарів/вебінарів для трьох груп цільових міст, під час яких залежно від потреб кожної групи приділялася увага спільному вирішенню місцевих завдань із залученням наявних асоціацій ОСББ, практичним методам лобіювання спільних інтересів, окремим аспектам роботи ОСББ з урахуванням ситуації в містах, питанням створення ОСББ та згуртування наявних об’єднань в асоціації.

Здійснювалася консультативна та менторська підтримка ініціативних груп та керівництва ОСББ щодо створення об’єднань та АОСББ, вирішення поточних проблем та поліпшення ефективності діяльності, у т. ч. у телефонному режимі та через засоби онлайн-комунікації.

Було розпочато підтримку громадянських ініціатив для спільного вирішення житлово-комунальних, екологічних та інших проблем міського життя. До участі у проєкті були залучені учні закладів загальної середньої освіти, які на платформі дистанційного навчання «Енергоефективні школи» вивчали освітні курси з енергоефективності, енергозбереження та житлово-комунального управління.

Після початку повномасштабного вторгнення діяльність була модифікована за змістом (щоб врахувати нові реалії, пов’язані з воєнним станом) та географією (перенесена на терени Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Харківської областей).

Оновлена Комплексна інформаційно-комунікаційна кампанія продовжила бути окремим наскрізним компонентом грантової діяльності. Вона включала п’ять комунікаційних кампаній, кожна з яких була системою заходів, що об’єднані спільною стратегічною метою.

  1. Медіакампанія з актуалізації цінностей.
  2. Різнорівнева навчально-роз’яснювальна кампанія.
  3. Комунікативна кампанія зі стимулювання колективних дій.
  4. Комунікаційна кампанія щодо відновлення житлового та громадського простору у містах, які зазнали руйнувань внаслідок бойових дій – «Нове життя старої домівки».
  5. Підтримувальна інформаційна кампанія.

Оновлений був зміст навчального компоненту для органів місцевого самоврядування та ОСББ, який був спрямований на актуальні в умовах воєнного стану та післявоєнного періоду теми.

Через чат-бот було організоване експертне консультування мешканців і співвласників багатоквартирних будинків, активу ОСББ, представників місцевої влади, громадських активістів та інших зацікавлених громадян. Усього за другу фазу проєкту було надано 254 персональні експертні консультації.

У процесі впровадження проєкту «Добрі сусіди – одна країна» було реалізоване цільове завдання з мобілізації співвласників багатоквартирних будинків, членів громадських об’єднань та некомерційних громадських організацій, місцевих активістів. Для цього був проведений конкурс «Незламні! Активні!», який тривав протягом вересня-грудня 2022 року. Загалом було підтримано 25 заявок, у рамках реалізації яких було проведено 57 публічних заходів (більше 1500 учасників).

Було продовжено діяльність із залучення молоді до вивчення навчальних онлайн-курсів з житлово-комунальної грамоти. Усього 268 ЗЗСО та 3 663 учні стали учасниками проєкту. Діти мали можливість в рамках декількох проведених конкурсів реалізувати свої власні ініціативи, що просувають цінності добросусідства, взаємопідтримки, згуртованості, ініціативності, екосвідомості та ін. Такими конкурсами були «Зелена хвиля перемоги», конкурс челенджів «Добра дія для сусіда», «Нескорені школи»; було підтримано 25 ініціатив із загальною кількістю учасників майже 1000 осіб.

Фінальний захід проєкту – підсумкова онлайн-конференція – зібрала більше 100 учасників, які мали можливість поділитися своїми враженнями щодо результатів проєкту «Добрі сусіди – одна країна». Учасники високо оцінили напрацювання проєкту.

Поставлені цілі грантової діяльності були досягнуті, усі заплановані результати отримані.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
246
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0