Чи повинен платити внески в ОСББ власник квартири, який на установчих зборах голосував проти його створення?

Дата публікації: 08.12.2021

Часом від співвласників, які не хочуть виконувати рішення, прийняті загальними зборами ОСББ, можна почути фрази “я у ваше ОСББ не вступав”, “я голосував проти створення ОСББ” тощо. Цим вони намагаються відмежуватись від прийнятих ОСББ рішень  і виправдати й обгрунтувати, свою поведінку, в тому числі, несплату внесків в ОСББ.

Однак така позиція є хибною і юридично неспроможною. Згідно з чинним Законом України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” поняття “членства” в ОСББ відсутнє як таке, закон жодного разу не використовує термінів “член” або “учасник” ОСББ чи інших подібних. Натомість вживається виключно термін “співвласник багатоквартирного будинку”, “співвласник”. Адже й саме ОСББ є об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку.

Статті 14 і 15 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” прямо визначають обов’язки для всіх і кожного співвласника багатоквартирного будинку, незалежно від того, голосував такий співвласник “за” чи “проти” створення ОСББ. Ці права і обов’язки виникають у співвласника з моменту створення ОСББ, а якщо він придбав квартиру в будинку, де ОСББ вже створене - з моменту набуття права власності на квартиру, тобто з моменту, коли він став співвласником цього будинку.

Серед обов’язків, покладених статтею 15 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” на співвласника багатоквартирного будинку, слід наголосити на таких:

  • виконувати обов’язки, передбачені статутом об’єднання,
  • виконувати рішення статутних органів: загальних зборів, правління, ревізійної комісії,
  • своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Тому всі співвласники будинку, в якому створене ОСББ, зобов’язані виконувати прийняті загальними зборами рішення та сплачувати внески за переліком, в розмірах та в строки, що встановлені загальними зборами. Аргументи боржників про “невступ” та “голосування проти” відкидає і судова практика

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
315
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0