Чи правда, що неприватизовані квартири не мають власника і за них внески в ОСББ ніхто не платить?

Дата публікації: 17.01.2022

Законодавство не оперує поняттям “неприватизована квартира”. Конституція України визначає право приватної власності фізичних і юридичних осіб, право комунальної власності територіальних громад та право державної власності держави Україна. Відповідно, коли в розмовній мові використовують термін “неприватизована” квартира, то мають на увазі просто “не передана у приватну власність”. Тобто, така квартира перебуває у комунальній або в державній власності, а не є “безхазяйною”.

Сам термін “неприватизована квартира” з’явився в розмовній мові в зв’язку з прийняттям у 1992 році Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду”. Зазначений закон дозволив безоплатну приватизацію - тобто, передачу в приватну власність - квартир державної і комунальної власності наймачами житла, які в цих квартирах проживали. Відповідно, реалізовуючи надану Законом можливість, громадяни приватизували займане ними житло, і їхні квартири стали “приватизованими”. Ті, хто не скористався з наданої можливості, досі проживають у “неприватизованій” квартирі - яка належить державі або територіальній громаді.

Отже, “неприватизована” квартира має власника - державу або територіальну громаду. І цей власник має такі самі права й обов’язки, що й будь-який інший власник будь-якої іншої квартири в багатоквартирному будинку. Держава, територіальна громада так само зобов’язані сплачувати внески в ОСББ, встановлені загальними зборами, і так само мають право брати участь у голосуванні та письмовому опитуванні. Свої права і обов’язки держава і територіальна громада реалізують через, відповідно, органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Зазвичай відомості про такий орган зазначені в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно в графі “власник”: наприклад, “Держава Україна в особі Фонду державного майна України”.

Тож саме такі органи - представники держави або територіальної громади відповідають перед ОСББ за сплату внесків. А докладніше про сплату внесків за приміщення державної і комунальної власності ми розповімо наступного разу.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
3099
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0