Чи правда, що внески в ОСББ за орендоване нежитлове приміщення повинен платити орендар, а власник приміщення за нього не відповідає?

Дата публікації: 04.02.2022

Власники приміщень, які здаються в оренду або найм, часом відмовляються сплачувати внески в ОСББ, мотивуючи це тим, що платити повинні орендарі/наймачі.

Особливо це характерно для таких власників як держава і територіальні громади: часто їхні представники абсолютно переконані, що жодної відповідальності за здані в оренду або найм приміщення не несуть, і абсолютно не переймаються тим, як у будинку поводяться наймачі та орендарі.

Свою позицію органи державної влади та місцевого самоврядування підкріплюють посиланням на ч.4 ст. 12 Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, яка говорить, що “зобов’язання із здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком у разі здачі в найм (оренду) квартир та/або нежитлових приміщень державної або комунальної власності несуть наймачі (орендарі) таких квартир та/або приміщень”.

Втім, така позиція хибна. Адже стаття 15 Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” прямо передбачає, що саме власник зобов’язаний “своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі”.

Чи є протиріччя між положеннями двох законів? Ні, немає. Адже наведені приписи статті 15 Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” покладають на співвласника обов’язок у його відносинах з ОСББ. А наведене вище положення ч.4 ст. 12 Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” стосується взаємовідносин між власником приміщення (державою чи територіальною громадою) і його наймачем/орендарем. Норма Закону України “Про особливості…” дає органу державної влади або місцевого самоврядування правову підставу покласти відповідні витрати на орендаря або наймача. Але вона не знімає з держави чи територіальної громади їхніх повноважень і обов’язків власника у відносинах з третіми особами, у т.ч. з ОСББ.

То що робити ОСББ, якщо держава, територіальна громада чи інший власник приміщення “переводить стрілки” на наймача або орендаря, а останній також відмовляється сплачувати внески?

По-перше, слід спробувати порозумітися з власником приміщення. Пояснити, що в разі несплати внесків вони будуть все одно стягнуті в судовому порядку - і саме з власника приміщення. З’ясувати дійсні причини несплати внесків. Наприклад, їх не заклали або неправильно заклали до кошторису витрат відповідної бюджетної організації. Тоді слід нагадати, що згідно з чинним законодавством сплата внесків в ОСББ бюджетними організаціями закладається до кошторисів за КЕКВ 2800. Свою позицію слід викласти письмово та надати власнику. Також щоразу при зміні загальними зборами переліку/розмірів внесків слід письмово інформувати про це власників - юридичних осіб, щоб вони заклали відповідні витрати до своїх кошторисів на черговий рік. У підсумку, за результатами усного та письмового спілкування власник приміщення повинен або платити внески сам (найкращий варіант), або все-таки проконтролювати свого орендаря/наймача, щоб внески за власника регулярно платив він.

По-друге, якщо порозумітися не вийшло, слід звертатися до суду по стягнення заборгованості зі сплати внесків. І належним відповідачем буде саме власник, а не наймач/орендар приміщення. На цьому наполягає і судова практика.

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
302
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0