Чи правда, якщо створити ОСББ, на комунальні послуги можна укласти лише «колективні» договори?

Дата публікації: 23.12.2021

Що написано з цього приводу в  Законі «Про житлово-комунальні послуги»? В статті 14 чітко зазначено, що для багатоквартирних будинків передбачені 3 моделі договірних відносин – індивідуальний, колективний і з колективним споживачем. Вибір кожної з моделей – за співвласниками будинку, незалежно від того, створене тут ОСББ чи ні.

Увага! Відповідно до закону, на такі комунальні послуги, як постачання та розподіл газу й електричної енергії укладаються тільки індивідуальні договори.

Як відомо, всі свої рішення співвласники приймають на зборах співвласників (якщо в будинку відсутнє ОСББ) або на загальних зборах об’єднання співвласників. Під час таких зборів, вони й можуть визначитися, яка модель договорів їх влаштовує найбільше. Що ж передбачає кожна з цих моделей?
Модель перша – індивідуальний договір з двома варіантами:  обслуговуванням внутрішньобудинкових мереж і без такого обслуговування. Укладається між виконавцем послуги і кожним власником квартири окремо. За замовчуванням, виконавці комунальних послуг не обслуговують внутрішньо будинкові мережі. Якщо ж співвласники хочуть, щоб таке обслуговування було, тоді повинні на загальних зборах -більшістю голосів - прийняти рішення про вибір моделі індивідуального договору з обслуговуванням мереж та дійти згоди з виконавцем комунальної послуги щодо розміру плати за обслуговування (внутрішньобудинкових мереж).

Друга модель – колективний договір. Укладається від імені та за рахунок усіх співвласників будинку управителем або іншою особою, уповноваженою власниками квартир та нежитлових приміщень.
Модель третя – договір з колективним споживачем. Укладається з ОСББ від власного імені.
До речі, у співвласників в ОСББ завжди є можливість взагалі не користуватися тією чи іншою комунальною послугою, задовольняючи свої потреби шляхом самозабезпечення. Наприклад, маючи міні-котельню, відмовитись від постачання теплової енергії.

Зазначу, в межах одного будинку дозволяється обрання різних моделей договорів за різними видами комунальних послуг. Наприклад, на опалення та гарячу воду обрали індивідуальні договори, а на холодну воду і водовідведення – колективний договір.

Якщо ж співвласники не прийняли рішення про вибір моделі й не уклали договір з виконавцем комунальної послуги, з ними укладається індивідуальний договір. Він є публічним договором приєднання.
Тобто, такий договір вважається укладеним, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному сайті органу місцевого самоврядування або на сайті виконавця послуги, співвласники будинку не прийняли рішення про вибір іншої моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги.

Зауважимо, що співвласники мають бути поінформовані, де опублікований текст договору. Ці повідомлення можуть розміщуватися  на  інформаційних стендах і в рахунках на оплату послуг.
Якщо ж співвласники прийняли рішення про обрання моделі договірних відносин, виконавець комунальної послуги зобов’язаний укласти такий договір протягом двох місяців. Раніше укладений договір з таким виконавцем достроково припиняється. Однак це не звільняє обидві сторони від виконання взятих раніше на себе зобов’язань та відповідальності за порушення його умов. Тобто, зміна моделі не звільняє боржників від обов’язку погасити свої борги. При зміні моделей старі борги нікому не переходять, не передаються і не “зникають”.

І ще така деталь. Договір укладається на один рік. Якщо за 30 днів до закінчення дії договору, співвласники  не повідомили виконавця комунальної послуги  про прийняття рішення щодо вибору моделі договірних відносин, публічний індивідуальний договір вважається продовженим на ще один рік.
До речі, відмова споживача від укладання договору з виконавцем комунальної послуги не звільняє його від обов’язку оплати за фактично спожиті тепло й воду.

Отже, створення в будинку ОСББ ніяк не означає, що співвласники зобов’язані укладати з виконавцями комунальних послуг колективні договори.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
368
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0