Чи призначається/припиняється субсидія при наявності боргу з оплати ЖКП?

Дата публікації: 26.10.2022

Положення про порядок призначення житлових субсидій визначає обставини, коли житлова субсидія не призначається. Серед інших обставин встановлено (п. 14, підпункт 5), що житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо уповноваженим органом отримано інформацію про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (680 грн).

Житлова субсидія у разі наявності такої заборгованості призначається за виконання однієї з умов:

  • документального підтвердження сплати заборгованості;
  • укладення договору про її реструктуризацію;
  • оскарження споживачем заборгованості у судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

Якщо таке підтвердження буде надано протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону, субсидія признається з початку такого сезону. В іншому випадку субсидія признається з місяця, що настає за тим, у якому до уповноваженого органу надійшло документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості у судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

Водночас треба мати на увазі, що надання раніше призначеної житлової субсидії буде припинено у разі, коли громадянин не виконує зобов'язання за договором про реструктуризацію заборгованості з оплати ЖКП (п. 119 Положення).

Якщо субсидію було припинено через невиконання договору про реструктуризацію заборгованості з оплати ЖКП, можливе її поновлення протягом сезону призначення з місяця, що настає за місяцем, в якому надійшло повідомлення про сплату заборгованості за житлово-комунальну послугу (послуги), оплату витрат на управління багатоквартирним будинком.

Є деякі винятки щодо непризначення субсидії за наявності заборгованості. До такої заборгованості не включається заборгованість за послугу з постачання та розподілу природного газу, що нарахована виконавцем комунальної послуги:

  • з посиланням на рішення суду щодо норм споживання природного газу побутовими споживачами у разі відсутності лічильників газу;
  • у зв’язку із приведенням об’ємів використаного природного газу до стандартних умов.

Норма щодо заборгованості також не застосовується під час призначення субсидії громадянам на наступний період у разі, коли Мінсоцполітики не забезпечено фінансування житлових субсидій таким громадянам.

@admin
@admin
+1751
Рейтинг
313
постів
23
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0