Чи зберігають співвласники право на пільги й субсидії в разі створення ОСББ?

Дата публікації: 22.12.2021

Один із страхів при створені ОСББ  пов’язаний з наданням пільг та субсидій.

Одразу зазначимо – за 29 років функціонування ОСББ в Україні громадяни, яким було гарантовано державою пільги і субсидії, не постраждали.

Пільги та субсидії - це взаємини між громадянином і державою. Надання пільг і субсидій не залежить від форми управління багатоквартирним будинком – співвласниками безпосередньо, через ОСББ або управителем.

Пільги гарантовані громадянам, відповідно до Законів України - за заслуги перед Вітчизною.

Субсидії ж гарантовані державою в разі складного матеріального становища сім'ї.

В країні створені державні реєстри пільговиків і одержувачів субсидій.

Пільги розраховуються відповідно до норм споживання житлово-комунальних послуг і не залежать від доходу сім’ї.

Субсидії розраховуються з норм споживання комунальних послуг і доходу сім'ї.

В тому випадку, якщо одержувач субсидії вчасно не сплатив комунальні платежі й внески, відділ субсидій припиняє виплати субсидії. Але після погашення заборгованості відновлює виплати цієї соціальної допомоги.

Вищим органом в ОСББ є загальні збори, на яких приймається кошторис витрат і розмір внесків. Після прийняття цих важливих та необхідних для життєдіяльності ОСББ документів, правлінню потрібно надіслати лист до органу соціального захисту населення міста з інформацією про затверджений розмір внеску на утримання будинку та прибудинкової території, а отримувачу соціальної допомоги, як і всім іншим співвласникам,  вчасно сплачувати встановлені загальними зборами внески і платежі. Вчасна сплата – це важливо, бо орган соціального захисту населення надсилає запит, а правління ОСББ зобов'язане повідомити про наявність або відсутність боргу перед об’єднанням.

Це дуже важливо для безперебійного розрахунку і надання пільг і субсидій. ОСББ має свої стосунки зі співвласниками: нараховує 100 %  суму витрат  на управління будинком, а питання про отримання субсидії та нарахування пільг співвласник має вирішувати безпосередньо з місцевими органами соціального захисту.

З березня 2019 року  розпочалася монетизація пільг і субсидії. Тобто, адресна соціальна допомога держави на оплату житлово-комунальних послуг отримується громадянами у грошовій формі. 1 травня 2021 року монетизація стала стовідсотковою. Вся країна перейшла на повну готівкову компенсацію  громадянам пільг і субсидій.

Тож, створивши ОСББ, співвласники зберігають своє право на пільги і субсидії в повному обсязі. Як зберігають співвласники і своє право бути господарями у своєму будинку. Робити все можливе, щоб жилося там комфортно. 

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
113
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0