Чий балкон? Чиї батареї?

Дата публікації: 19.01.2022

Якщо запитати пересічного громадянина, кому належать балкони у квартирах, більшість опитаних відповість, що балкон – це майно власника квартири. Правильно це чи ні? Звернемося, як завжди, до чинного законодавства, а саме до визначення поняття «спільне майно багатоквартирного будинку», яке надано в  Цивільному кодексі та Законі «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Відповідно до вказаних норм, спільним майном багатоквартирного будинку зокрема є:

  • приміщення загального користування, у тому числі допоміжні;
  • несучі й огороджувальні конструкції;
  • механічне, електричне, інше обладнання у будинку або за його межами, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення.

В  оновленій Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна (відповідно до Наказу Мінрегіону), наведено визначення балкону як огородженого відкритого або заскленого майданчика, що виступає із площини стіни фасаду та слугує для відпочинку. За цією ж Інструкцією, площа відкритого балкону враховується у загальній площі квартири зі знижувальним коефіцієнтом 0.3, а заскленого – 0,8. Державна будівельна норма «Житлові будинки» теж містить визначення балкону - виступаюча з площини стіни фасаду огороджена площадка.

Балкон слугує власнику квартири для відпочинку, але одночасно елементи балкону підсилюють архітектурну виразність будівлі і є конструктивною частиною фасаду.

Тож, балкон як майданчик, з одного боку, становить невід’ємну частину площі квартири і разом із нею є приватною власністю співвласника будинку, а з іншого боку, конструкції балкону є невід’ємною частиною фасаду будівлі, тобто є спільною власністю всіх співвласників багатоквартирного будинку.

Право ж користування балконом закінчується там, де починається втручання в несучі й огороджувальні конструкції будинку, де зачіпаються вимоги до архітектурного вигляду фасаду або права решти співвласників.

Від конструктивного рішення щодо кріплення балкону до несучо-огороджувальних конструкцій будинку залежить і несуча стійкість конструкції. І, відповідно, безпека життя людей. Тому є балкони, на які категорично не можна давати додаткове навантаження у вигляді так званого засклення. Або виконувати заміну легких конструкцій муруванням огородження з цегли.

Аналогічна ситуація із опалювальними приладами – батареями в системі будинкового опалення, які розташовано в квартирі. В одного боку, це прилад, який опалює саме цю кімнату, а з іншого боку, це елемент загальнобудинкової системи опалення. Тип радіатора, кількість секцій, тип з’єднання - все це розраховується під час розробки проектної документації на будинок і може бути змінено тільки внесенням змін до проекту або розробкою проекту реконструкції системи опалення. Одноосібне втручання в систему заборонено, як заборонено і самовільне відключення від системи централізованого опалення. Втручання одного співвласника спотворює якість опалення для решти.

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
158
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0