Чому окремий власник не може самовільно приймати рішення щодо спільного майна?

Дата публікації: 15.02.2022
Не секрет, що у свідомості наших громадян існує стереотип — нібито в багатоповерховому будинку їм належить право власності лише на квартиру, а все, що перебуває поза нею, є державною чи комунальною власністю. Проте у законодавстві України здавна чітко прописано: усе майно в будинку поза квартирами та самостійними нежитловими приміщеннями належить усім їх власникам. Але є і деякі обмеження. Сьогодні у нашому сюжеті розкриємо юридичні та технічні аспекти втручання окремим співвласником в спільне майно. 
 
Реалізація співвласником своїх прав не може порушувати права інших співвласників. НЕ можна:
• робити замість вікна двері у зовнішніх стінах;
• втручатись в систему опалення;
• робити автономне опалення свого помешкання;
• і навіть самовільно утеплюватися.
 
Законодавство України зрозуміло пояснює тезу про відповідального за багатоквартирний будинок. Згідно з законом це конкретний громадянин, який є хазяїном квадратних метрів своєї квартири або приміщення у цьому будинку. Багатоквартирний будинок визначається законом як спільне майно усіх власників житла в цьому будинку. Згідно ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України: Усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Тобто, багатоквартирний будинок можна назвати цілісним майновим комплексом, який знаходиться у співвласності персоніфікованих фізичних чи юридичних осіб. Це, у свою чергу, виключає можливість перебування будинку у співвласності держави чи територіальних громад. Хоча відповідальність за майновий комплекс розподілена у рівних долях між співвласниками будинку, закон підкреслює, що спільне майно не може бути поділено між ними та вони не мають права на виділення в натурі частки зі спільного майна багатоквартирного будинку.
 
Будь-який багатоквартирний будинок містить: велику площу з квартир та нежитлових приміщень, у яких облаштовують офіси, магазини, кафе, роз-важальні заклади тощо решту площі з підвалу, сходів та кліток, горища, дах, а також прибудин-кової території. А от як саме визначає закон спільне майно багатоповерхового будинку? Згідно з законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»: Спільне майно багатоквартирного будинку це приміщення загального користування, несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі та споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія. Тобто, власникам квартир та приміщень (або співвласникам цілісного майнового комплексу) у багатоквартирному будинку на праві спільної власності належить наступне: дах технічні приміщення під дахом зовнішні та несучі стіни ліфт, з шахтою та механізмами сміттєпровід (від нього можна відмовитися, укласти угоду з компанією-збирачем сміття, яка встановить біля будинку спеціальні контейнери) сходи та сходові майданчики нежитлові приміщення (наприклад, парадне, місце вахтера тощо) магістральні комунікації (труби по стояках газу, води, опалення, каналізації, помпи, котли, електропроводка, трансформатори, тобто всі комунікації, які обслуговують більше однієї квартири) підвал і фундамент прибудинкова територія, з розташуванням клумб, дитячих майданчиків, стоянок, смітника тощо. З вище згаданих норм законодавства виходить, що тільки співвласники відповідають за збереження та належний технічний стан багатоквартирного будинку, майно якого чітко визначено нормативно-правовими актами. Тільки вони приймають рішення щодо володіння, користування чи розпорядження спільним майном.
 
Тож поважайте права решти ваших сусідів, вчіться добросусідству і пам’ятайте, що добрий сусід – найближча родина!
 

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
130
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0