Де «знайти управу» на правління ОСББ?

Дата публікації: 30.12.2021

У вашому будинку створено ОСББ? Якщо так - то обов`язково обране правління - виконавчий орган об`єднання.

Члени правління обираються загальними зборами. Кількісний склад та термін роботи визначається також загальними зборами. Хто буде членами правління - також вирішують самі співвласники на загальних зборах ОСББ. Голова правління обирається або самим правлінням, або також може бути обраний загальними зборами - залежно від того, що про це каже статут.

Отже, члени правління не «падають з неба», а свідомо обираються самими співвласниками багатоквартирного будинку. Це повинні бути люди, яких знають і яким довіряють. Правління підзвітне загальним зборам. Якщо робота правління співвласників не задовольняє - загальні збори вправі в будь-який момент припинити повноваження всього правління або окремих його членів. Отже, «управу» на правління далеко шукати не треба - все у ваших власних руках!

Але і це ще не все. Для контролю за діяльністю правління закон передбачає обрання ревізійної комісії або ревізора. Ревізійну комісію також обирають загальні збори. При цьому закон має додаткову вимогу - членами ревізійної комісії можуть бути виключно власники квартир або нежитлових приміщень у будинку.

Ревізійна комісія  має доступ до всієї документації ОСББ. Члени комісії зобов'язані проводити перевірку документів  не менше одного разу на рік. Після перевірки ревізійна комісія  надає загальним зборам свої висновки.

Раз на рік правління ініціює загальні збори для звіту про виконану роботу і про затвердження кошторису на наступний рік.

Але, припустимо, загальні збори не проводяться, інформації про витрачання коштів немає. Що робити в такому випадку?

Вам необхідно:

  • написати заяву на правління ОСББ і одержати письмову відповідь про причини,  з яких правління не проводить загальні збори;
  • в разі, якщо ви не отримали відповідь або відповідь не влаштувала, необхідно звернутися письмово до ревізійної комісії  для проведення перевірки діяльності правління;
  • якщо ж і ревізійна комісія не надає інформації, то необхідно організувати ініціативну групу зі щонайменше трьох співвласників, провести загальні збори, де запропонувати правлінню ОСББ відзвітувати;
  • при необхідності провести переобрання складу правління та ревізійної комісії ОСББ.

Є чимало законних способів «знайти управу» на правління, яке не влаштовує. І далеко ходити не треба - цією «управою» є самі співвласники, а саме загальні збори.

Не буває поганого правління ОСББ. Воно таке, яке обрали самі співвласники. Але буває байдуже ставлення співвласників до діяльності ОСББ, це і є головною причиною проблеми під назвою «нема управи на правління ОСББ».

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
1326
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0