Ефективна організація роботи громадської ради при органі місцевого самоврядування. Покрокові інструкції

Дата публікації: 25.01.2024

ВСТУП

 Відповідно до Конституції України, народ є єдиним джерелом влади в Україні, який здійснює свою владу безпосередньо, а також через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Слід зауважити, що не тільки шляхом обрання цих органів, а й шляхом громадського контролю громадяни можуть брати участь
у формуванні, як державної, так і місцевої політики — впливати на підготовку та ухвалення рішень влади, контролювати їх виконання. Одним із найефективніших механізмів є громадські ради.
Громадські ради вже сьогодні існують в Україні, як на центральному, так і на місцевому рівні. До того ж громадська рада може бути сформована, як при всьому органі, наприклад, при міністерстві чи міській раді, так і при окремому підрозділі, наприклад, при міському управлінні охорони здоров’я.
Громадська рада при органі зазвичай складається з кола громадських експертів, тоді як в радах при підрозділах ефективніше діють фахівці, які мають відповідну експертизу. Також можуть створюватись “спеціалізовані” ради — молодіжні, ветеранів АТО/ООС, ради підприємців тощо.
У цьому посібнику ми розглянемо особливості формування громадських рад на місцевому рівні, проаналізуємо алгоритми створення та ефективного функціонування громадської ради.
Особливу увагу ми звернули на інструменти та можливості, які дозволяють успішно взаємодіяти з органом влади, ЗМІ та громадою задля максимально результативного громадського впливу на формування місцевих політик.
 

* * *

З повною версією статті можна ознайомитись у форматі ПДН.

ПОСИЛАННЯ НА СТАТТЮ У ФОРМАТІ PDF 18.26 MB

@admin
@admin
+1771
Рейтинг
317
постів
27
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0