Електронні сервіси для подання Е-петицій

Дата публікації: 01.04.2024

Одним з інструментів адвокаційної кампанії є звернення. В сучасному диджитальному світі все більшої популярності набирає один з вище перерахованих інструментів адвокаційної кампанії – звернення у вигляді електронної петиції.

Електронна петиція (скорочено — Е-петиція) — це особлива форма колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування, яке обов'язкове до розгляду за умови набрання необхідної кількості голосів. Вимоги до електронної петиції, порядок її подання та розгляду регулюються статтею 23-1 Закону України «Про звернення громадян».

Кожній територіальній громаді законодавчо надано право своїм статутом визначати вимоги до кількості підписів громадян на підтримку електронної петиції та строк збору підписів.

Про підтримання або непідтримання електронної петиції, адресованої органу місцевого самоврядування, публічно оголошує на офіційному веб-сайті голова відповідної місцевої ради.

У відповіді на електронну петицію повідомляється про результати розгляду порушених у ній питань з відповідним обґрунтуванням.

Відповідь на електронну петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднюється на офіційному вебсайті органу, якому вона була адресована, а також надсилається у письмовому вигляді автору (ініціатору) електронної петиції та громадському об’єднанню, яке здійснювало збір підписів на підтримку цієї електронної петиції.

Електронні сервіси для подання Е-петицій

до Президента України: https://petition.president.gov.ua/

до Верховної Ради України: https://itd.rada.gov.ua/services/Petitions 

до Кабінету Міністрів України: https://petition.kmu.gov.ua/

до органу місцевого самоврядування: платформа електронної демократії е-DEM або цифровий простір ВзаємоДія.

@admin
@admin
+1781
Рейтинг
322
постів
18
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0