Електрозабезпечення багатоквартирного будинку

Дата публікації: 10.02.2022

Яким чином електроенергія потрапляє до будинку?

Від розподільчої трансформаторної підстанції під землею протягнуті трифазні кабелі до кожного будинку.

В будинку «серцем» електрики є головний розподільчий щит – скорочено ГРЩ.

Саме в ньому встановлений головний вимикач, який з’єднує кабель, що підійшов до будинку, із внутрішньобудинковою електричною мережею.

Внутрішньобудинкові електричні мережі складаються з двох типів електричних мереж, а саме:

  • для електрозабезпечення електроприладів власників кварти та нежитлових приміщень;
  • для електрозабезпечення спільних побутових потреб та роботи інженерного обладнання багатоквартирного будинку.

Яке ж спільне майно потребує електричної енергії?

  • освітлення місць загального користування - сходових маршів, комор, колясочних, горища та підвальних приміщень;
  • робота ліфтів та обладнання ІТП, підкачка на верхні поверхи холодної води та робота циркуляційної системи гарячого водопостачання;
  • системи протипожежної сигналізації, пожежогасіння та димовидалення, робота домофонів, телекомунікаційних систем та системи відеоспостереження.

Щоб уникнути загальнобудинкової аварії через коротке замикання в одній із квартир, існує багаторівнева (каскадна) система аварійного захисту від перевантаження. Цьому слугують запобіжники та автоматичні вимикачі, як в Головному Розподільчому Щиті на кожну з трьох фаз. Далі на кожне парадне, на ліфти та інженерне обладнання. Система захисту існує також в кожній квартирі.

Згідно з новими нормами, обленерго в договорах зазначає дозволену потужність кожного споживача у 5 кВт – у квартирах з газовими плитами, та 8 кВт у квартирах з електроплитами. Але необхідно пам’ятати, що не кожний вхідний кабель витримає спільне навантаження всіх квартир. Та й загальнобудинкові мережі старого житлового фонду не були розраховані на таку потужність. Тому окрема квартира не може самостійно забезпечити собі надійне електропостачання. Це можна зробити тільки всім разом.

Для модернізації електромережі співвласники мають замовити проєкт реконструкції та найняти організацію, що має ліценцію на право виконання таких робіт. При розробці проєкту повинна бути розрахована каскадна система аварійного захисту. І якщо за проєктом для вашої квартири розраховано автоматичний вимикач на 25 ампер, то саме такий  і повинен бути встановлено в поверхових розподільчих щитах. При виконанні цих умов аварія у квартирі не знеструмить весь під’їзд або будинок.

Співвласники об’єднуються в ОСББ зокрема для того, щоб почати економити свої кошти, кошти своєї сім’ї. З чого починають в першу чергу - зі встановлення сучасного освітлення в місцях загального користування. Для цього проводять ревізію електричних мереж та встановлюють світлодіодні лампи в місцях загального користування, датчики руху та сутінкове реле. Економія відчується одразу – рахунки за спільно спожиту електричну енергію стануть менші. Тоді можна вкладати гроші в наступні заходи, наприклад, модернізацію інженерного обладнання. Заміна старих насосів та електродвигунів на сучасні, встановлення приладів автоматичного керування ліфтовим обладнанням та ІТП не тільки створить вам комфорт, але і заощадить на поточному утриманні спільного майна.

Ще співвласники повинні знати, що за постачання електричної енергії для спільного майна вони повинні платити за тарифами, як СПОЖИВАЧІ!  На сьогодні це 1,68 грн за 1 кВтꞏгод. А як скоротиться споживання електричної енергії, то можна мріяти й про сонячні панелі. Тож опановуйте знання про спільну власність!

@admin
@admin
+1747
Рейтинг
311
постів
421
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0