Герої нашого часу: волонтерський рух м. Жовті Води в умовах війни

Дата публікації: 16.10.2022

Цей кейс одна з 10 історій проєкту «Добрі сусіди одна країна» про справжніх героїв нашого часу об'єднання співвласників багатоквартирного будинку із Дніпропетровської,Запорізької, Миколаївської, Одеської та Харківської областей. Завдяки небайдужості та відповідальності співвласників на чолі із правлінням ці ОСББ плекають у своїх будинках добросусідські відносини; допомагають внутрішньо переміщеним особам, людям похилого віку, багатодітним родинам; надають волонтерську підтримку нашим захисникам. Співвласники, незважаючи на війну, належним чином утримують своє майно: організовують прибирання будинків та прибудинкової території, висаджують кущі та квіти. Попри ворожі обстріли, дорожчання будівельних матеріалів, проблеми зі сплатою внесків вони продовжують упровадження енергозберігаючих заходів, зокрема й утеплення своїх будинків, готуючись до опалювального сезону.

Таких героїчних ОСББ в Україні багато, їхні співвласники радіють кожному новому дню і вбачають в єднанні непереборну силу та потужну зброю для нашої Перемоги.

У цьому кейсі ми розповімо про волонтерський рух, що згуртував представників ОСББ, мешканців та внутрішньо переміщених осіб у місті Жовті Води Дніпропетровської області.

Наталія Шум, яка є головою правління ОСББ одного з будинків, виконує не лише свої безпосередні обов'язки, а ще є активною членкинею Асоціації громадських радників України і громадської організації «Агенція сталого розвитку» м. Жовті Води. Крім того, вона, як сама каже про себе, «просто одна із представниць міського волонтерського руху, в якому люди об'єднують  свої зусилля заради Перемоги».

Волонтерство – це теж фронт! Волонтери Жовтих Вод із 2014 року допомагали українським воїнам, а з 2020 року – й медичним працівникам.

З початком повномасштабної агресії на волонтерському фронті стало особливо гаряче. До нього залучають усіх охочих – як постійних мешканців, так і внутрішньо переміщених осіб. Кожен волонтер є тим гвинтиком, без якого не працює весь механізм. Кожному знаходиться посильна справа.

Є «клуб» з моделювання та шиття розгрузок, плитоносок, футболок, плащ-палаток та іншого, що необхідне ЗСУ.

Є «гурток» з виготовлення свічок та приймально-сортувальний відділ.

Декому подобається плести сітки та каремати, а хтось виготовляє мотанки та обереги. 

Діти хочуть порадувати воїнів своїми малюнками.

Інших волонтерів об'єднало вміння готувати. Цілі сім'ї випікають смаколики, а є ті, хто виготовляє тушонку. «Я вже спробувала консервувати голубці — вийшло смачно», — ділиться своїм кулінарним досвідом пані Наталя.

Люди з перших днів війни гуртуються та знаходять душевний спокій і можливість бути корисними, спілкуючись та відволікаючись від тривог спільною і такою потрібною сьогодні справою.

Географія волонтерської діяльності. У м. Жовті Води організували волонтерський штаб зі збору гуманітарної допомоги з усієї України – від ліків і харчів до військової амуніції.

Возять цей вантаж як на передову, так і у шпиталі для поранених і дуже вдячні всім, хто надає будь-яку допомогу у цій роботі.

Підтримують об'єднання співвласників у прифронтових містах, де є гостра потреба у медикаментах та продуктових наборах.

Географія волонтерського фронту є досить широкою – це відома всім багатостраждальна Буча, нескорені і незламні Харків та Ізюм, селище міського типу Близнюки Лозівського району Харківської області, міста нашого українського Донбасу, шпиталь у Дніпрі, Миколаївська область та інші локації, де потрібна підтримка героїчних волонтерів м. Жовті Води.

Наталія Шум каже, що волонтерство – це теж дуже важливий фронт, який наближає нашу Перемогу. Бо разом ми сила!

______________________________________________________________________________________________________________________

Матеріал створено в рамках ініціативи «Добрі сусіди – одна країна» — півторарічного проєкту, направленого на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

Посилання на кейс у форматі pdf 1.32 MB

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
598
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0