Ліфт у багатоквартирному будинку

Дата публікації: 29.01.2022

Серед витрат на утримання багатоквартирного будинку вагоме місце посідає витрата на утримання ліфтів. Мешканці багатоквартирних будинків часто задаються питаннями: Хто повинен утримувати ліфти? Хто відповідає за їхній ремонт?

Ліфт – це невід'ємна і неподільна частина багатоквартирного будинку. Згідно із частиною 2 статті 382 Цивільного кодексу України, всім власникам квартир та нежитлових приміщень будинку на праві спільної сумісної власності належать всі його конструкції та обладнання, в тому числі і ліфти.

Зазвичай у відповідь на питання: «У якому стані Ваш ліфт?» співрозмовник починає описувати стан ліфтової кабіни. Але ж основне цього складного механізму знаходиться поза межами кабіни.

Кабіна ліфта, в якому знаходяться люди, прикріплюється до контррейки усередині високого порожнього простору, який називається ліфтовою шахтою. Ліфт переміщується за допомогою сталевого троса, прикріпленого до великого вантажу. Цей вантаж служить противагою для ліфта. Трос піднімається і опускається за допомогою електромотора; у міру того як кабіна ліфта рухається з поверху на поверх, змінюється її положення і вага.

Саме тому всередині кабіни ліфта є табличка з вказівкою максимальної ваги, яка може переміщати ліфтова кабіна. При перевищенні ваги - мотор ліфта не може виконувати свою роботу, бо вага кабіни буде набагато більше, ніж противага.

Додаткові канати, прикріплені до кабіни, і потужні металеві захоплювачі, що охоплюють контррейку, утримують кабіну ліфта від падіння у разі розриву основного троса. Інші запобіжні пристрої не дають кабіні ліфта можливості рухатися, якщо її двері відкриті, а також рухатися з дуже великою швидкістю.
Двигуни, редуктори, гальма, шківи, канати, відвідні блоки,  ролики, башмаки, вкладиші; плати, контактори, запобіжники та інші запасні частини для станцій управління;  лампи освітлення, кнопки, індикатори – це далеко не повний перелік того, що є складовою ліфтового господарства будинку і потребує обслуговування та періодичної заміни.

А ще для своєї роботи двигун ліфта потребує значних витрат електричної енергії.

Ліфт є  механізмом підвищеної небезпеки. Усі власники квартир та нежитлових приміщень, як співвласники будинку, несуть відповідальність за справний стан і безпечну експлуатацію ліфтів і зобов'язані брати участь у витратах, пов’язаних з його експлуатацію, незалежно від того, користуються вони ним чи ні.

Тобто мешканці платять не за користування ліфтами, а беруть участь у покритті витрат на їх утримання, бо ліфт є частиною спільного майна багатоквартирного будинку.

Крім фінансового обов’язку на громадянах лежить обов’язок виконувати Правила користування пасажирським ліфтом. Ці правила розробляють для кожного ліфта окремо, вони розміщуються на першому поверсі та всередині кабіни.

У правилах користування пасажирським ліфтом,  що установлений в житловому будинку,  повинна  бути передбачена заборона проїзду дітей дошкільного віку  без  супроводу  дорослих,  заборона  пуску кабіни з поверхової площадки, а також порядок перевезення немовлят в дитячих візках. Обов’язково зазначається розмір максимальної ваги, яку може переміщати ліфтова кабіна. Виконання правил - складова безпеки життя.

@admin
@admin
+1751
Рейтинг
313
постів
414
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0