Методи, інструменти та технології партисипації: інформування громадськості (вебінар 22.02.24 Модуль 2)

Дата публікації: 01.02.2024

Учасники представили домашнє завдання – спробували скористатися для винайдення ідей методом «6–3–5». Своїм досвідом поділився активний учасник вебінару пан Сергій з м. Первомайський: «Вправа дуже сподобалася моїм колегам, і вони сформулювали перелік ідей для нашої громади на 20 років уперед. Серед них були такі, які можна впроваджувати вже зараз, середньострокові і довгострокові. Ми навіть не очікували, що за такий стислий час зможемо запропонувати стільки креативних і реальних намірів».

Потім Кадрія Сафіуліна, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «Інститут місцевого розвитку», кандидатка технічних наук, доцентка, розкрила тему «Методи, інструменти та технології партисипації: інформування громадськості» (програма заходупрезентація, відеозапис). Пані Кадрія нагадала про вісім рівнів (сходинок) громадської участі, запропонованих Шеррі Арнштайн, про що йшлося у першій темі першого модулю , і зауважила, що Рада Європи, відповідно до «Кодексу кращих практик участі громадськості у процесі прийняття рішень», виділяє чотири рівні участі: інформація, консультації, діалог і партнерство.

За словами лекторки, інформування — це найпростіша форма залучення громадян до співпраці, основа усіх більш складних форм, оскільки без необхідних знань мешканці не можуть бути рівноправними партнерами у процесі ухвалення рішень. Спікерка розповіла про планування інформаційної роботи, що передбачало визначення цілей, аудиторії, каналів розповсюдження інформації, ключових повідомлень та бажаної поведінки. У наступному викладенні лекторка розглянула зв'язок між інформуванням та формуванням громадської думки і дійшла висновку, що для формування виваженого громадського судження більшості людей потрібні обговорення із залученням осіб, що мають іншу думку, та експертів.

Зацікавила учасників заходу тема сторітелінгу як мистецтва розповідати історії. Пані Кадрія розповіла про його базові техніки, умови успіху історії, використання фото, символів, метафор тощо.

Розкриваючи тему партисипативних методів й інструментів інформування громадськості, пані Кадрія навела приклади таких заходів.

Присутні активно відповідали на запитання, отримали домашнє завдання з розвитку креативності та впевненості в собі, а також ділилися досвідом. Так, пані Наталія з с. Новогригорівка зазначила: «В нашій громаді практикується «Кава з міським головою». У ході цих зустрічей з жителями мікрорайонів міста та сіл старостинського округу люди ставлять запитання, повідомляють про проблеми, які фіксуються і потім протягом певного часу вони вирішуються». А пані Ірина з м. Олександрія відмітила: «Дякую, пані Кадріє. Ваша лекція дуже корисна для роботи із громадськістю. Такі вебінари мають слухати і керівники громад».

Більше деталей у нашому сюжеті: https://www.youtube.com/watch?v=VCPRkzEmvVM

Підсумковий контроль інформаційного матеріалу  -  пройти комп’ютерне тестування

ІНСТРУКЦІЯ ПРОХОДЖЕННЯ ТЕСТОВОГО ЗАВДАННЯ

ПОСИЛАННЯ НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ 3.32 MB

ПОСИЛАННЯ НА ДОДАТКОВИЙ МАТЕРІАЛ 222.6 KB

@admin
@admin
+1763
Рейтинг
316
постів
24
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0