Обговорення: облік та звітність в ОСББ

Дата публікації: 30.12.2022

29 грудня 2022 року для представників ОСББ та місцевих громадських організацій відбувся вебінар, під час якого учасники обговорили тему обліку та звітності в об’єднаннях співвласників у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна».

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, підбив короткі підсумки пройдених раніше тем, які стосуються бухгалтерського обліку, підказав, як відобразити в обліку витрати на поліпшення будинку. Спікер розказав, хто та як правильно має вести облік, хто за нього відповідальний та наголосив: «Первинні документи повинні складатися і зберігатися, господарські операції мають відображатися та узагальнюватися в регістрах бухгалтерського обліку (виписки з банку – недостатньо!), а готівка – «жарина в руках». Експерт показав, як правильно заповнити наказ про облікову політику, журнал господарських операцій, оборотно-сальдову відомість; розповів про трансформацію обліку в звітність, нагадав про основу ведення бухобліку в ОСББ – рахунок 48 «Цільове фінансування і цільові надходження». А також описав логіку бухгалтерських проводок на прикладі придбання генератора.

Пан Левицький детально розібрав заздалегідь надіслані запитання учасників. А на завершення заходу присутні ставили запитання і отримували на них експертні відповіді. Пан Сергій з м. Дніпро запитав: «Нам місто надало до кінця війни генератор бензиновий, чи можемо за кошти ОСББ купувати мастило, паливо? Маємо відповідний договір на передачу нам генератора. Списувати треба ж його, а як?» Пан Дмитро відповів, що мастило за кошти ОСББ купувати можна, але ж має бути рядок витрат у кошторисі. Також допустимо використати кошти з резервного фонду, якщо потім обґрунтувати, що вони витрачені цільово у зв’язку з надзвичайною ситуацією. Або, як варіант, варто скласти новий кошторис, скликати загальні збори і затвердити новий фінансовий документ. Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, доповнила: «Ми у своєму ОСББ придбали генератор за кошти, які передбачені резервним фондом. У нас для покупки будь-яких речей ведуться спеціальні картки, де ми вказуємо інформацію про покупку і потім там же списуємо їх з обліку. Що стосується придбання бензину, наголошую на зручності використання безготівкових розрахунків, бо готівка лише створює додаткові проблеми». А пані Оксана з м. Запоріжжя поцікавилася, чи зобов'язаний бухгалтер ОСББ звітувати перед співвласниками про виконану роботу правління ОСББ. Дмитро Левицький відповів, що такий спеціаліст не повинен це робити та не бере участь у загальних зборах, перед співвласниками звітує правління як виконавчий орган, у тому числі за роботу бухгалтера.

Якщо бажаєте отримати  детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті:  https://www.youtube.com/watch?v=IIPb4Dd_pCM 

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

Посилання на презентацію 850.84 KB

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
228
2
0
Рейтинг посту: +6
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0