Обговорення: підсумок пройденого. Онлайн-семінар 28 лютого 2023 року

Дата публікації: 07.03.2023

28 лютого 2023 року для представників ОСББ та місцевих громадських організацій у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся завершальний вебінар, де учасники закріпили знання про спільне майно, правовий статус ОСББ, самозабезпечення, а також судову практику з актуальних питань діяльності ОСББ.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, розпочав з «гарячої» новини: «24 лютого цього року народні обранці прийняли у 2-му читанні проєкт Закону "Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів". Законопроєкт безпідставно вносить зміни в закон про ОСББ, якими "дозволяє" ОСББ облаштовувати станції заряджання для електромобілів. Цей проєкт – чудовий привід обговорити пройдене нами за останні кілька місяців, оскільки порушує статус ОСББ». Спікер нагадав, що ОСББ є негосподарюючим суб’єктом, його діяльність спрямована на внутрішнє споживання, торгувати електроенергією не має права, адже це несе юридичні та практичні ризики.

Учасники говорили про спільне майно багатоквартирного будинку, а також розглянули законодавство України, що стосується діяльності ОСББ: ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», Цивільний кодекс України, ЗУ «Про власність», «Про приватизацію державного житлового фонду» та «Про ОСББ».

Учасники систематизували знання про правовий статус ОСББ в Україні, відносини, якi тут є статутними, а не договірними. Пан Дмитро нагадав про самозабезпечення, спираючись на закон про ОСББ та Господарський кодекс України. Ще учасники розглянули судову практику з актуальних питань діяльності ОСББ; у разі потреби експерт порадив звертатися до єдиного державного реєструкаталога судових рішень для ОСББ та платформи «Добрі сусіди - одна країна», де збережені всі матеріали вебінарів.

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, перегляньте відеозапис семінару у нашому сюжеті: https://www.youtube.com/watch?v=2cXHo-0c6qg 

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

Посилання на презентацію 1017.51 KB

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
92
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0