Обслуговування й капремонт ліфту в багатоквартирному будинку

Дата публікації: 02.02.2022

Ліфти має обслуговувати спеціалізована організація. Взаємовідносини між власниками ліфтів та цією організацією здійснюються на підставі Договору про технічне обслуговування ліфтів.

В своїй роботі спеціалізована організація керується технічною документацією заводів-виробників ліфтів, вимогами Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів, Положенням про систему технічного обслуговування та ремонту ліфтів в Україні, Правилами улаштування електроустановок та іншими нормативними документами. Ці документи визначають перелік необхідних робіт та заходів і періодичність їх проведення.

Так наприклад, у повне технічне обслуговування ліфта входять:

  • перевірка роботи та технічного стану систем диспетчеризації;
  • перевірка і регулювання всіх вузлів і ланцюгів;
  • заміна деталей і усунення дрібних пошкоджень;
  • очищення обладнання від забруднень, мастило;
  • ревізія щитових і проводів, вимірювання опору ізоляції;
  • роботи з обслуговування лебідки, станції управління, шахти ліфта, дверей і кабіни;
  • перевірка повної справності при максимальному навантаженні;
  • аварійне обслуговування.

Як бачимо, капітальний ремонт ліфтів не входить у перелік робіт з технічного обслуговування, але має обов’язково бути проведеним, бо це безпека людей, які ним користуються. Капітальний ремонт ліфта здійснюється для відновлення функціональності його обладнання з циклічністю 4-5 років.

Крім того, всі ліфти повинні проходити кілька етапів технічних оглядів: повний первинний; періодичний (не рідше ніж раз на два роки); позачерговий (після поломок, реконструкції, тривалої перерви в експлуатації).

Ще однією витратою мешканців на утримання ліфта є експертне дослідження, яке проводиться після:

  • закінчення граничного терміну експлуатації (25 років);
  • реконструкції або модернізації, якщо це допустимо нормативно-правовими актами з охорони праці;
  • аварій і пошкоджень, що сталися внаслідок ситуацій природного або техногенного походження, для визначення можливості оновити роботу ліфта;
  • виявлення елементів зносу при технічних оглядах.

Результативним заходом є модернізація ліфта. Це комплекс робіт з поліпшення техніко-експлуатаційних характеристик та подовження строку експлуатації ліфта шляхом заміни окремих складових його частин на більш сучасні безпосередньо на місці експлуатації.

У результаті модернізації ліфта покращується комфорт пасажирів, зменшується час очікування та рівень споживання енергії, підвищується надійність, естетика та безпека ліфта. Модернізація дозволяє заощадити до 60 % вартості заміни ліфта.

На допомогу співвласникам в проведенні робіт капітального ремонту та модернізації ліфтів діють місцеві програми співфінансування.  Зокрема, такі програми мають Бахмут, Біла Церква, Бровари, Бердянськ, Кам’янець-Подільський, Київ, Львів, Маріуполь, Нетішин, Пісочин, Суми, Хмельницький, Южне, Ужгород.
Не можна не сказати про несумлінне ставлення деяких мешканців багатоквартирних будинків до ліфтового обладнання, аж до випадків вандалізму. Зважаючи на те, що практично всі пошкодження усуваються за рахунок співвласників,  необхідно «переключити» психологічну орієнтацію жителів з позиції «чуже» на «своє», а зробити це можливо тільки тоді, коли людина усвідомить, що її «фортеця» не закінчується за порогом власної квартири; коли відчує себе співвласником всієї інфраструктури будинку, до якої входить технічно складна та зовсім  недешева інженерна споруда – ЛІФТ.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
1551
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 6
Доброго вечора. Що робити з співвласником, з вини сина якого була зіпсована громадська власність, двері ліфта?
2
0
1 рік тому
Доброго дня. ст. 17 Закону "Про ОСББ": Стаття 17. Права об'єднання щодо забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов'язків. Для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов'язків об'єднання має право: - робити співвласникам попередження про порушення ними статутних або інших законних вимог і вимагати їх дотримання; - вимагати відшкодування збитків, заподіяних спільному майну об'єднання з вини власника або інших осіб, які користуються його власністю;
1
0
1 рік тому
А що робити якщо винуватець відмовляється відшкодувати збитки?
1
0
1 рік тому
Згідно із ст. 17 Закону "Про ОСББ": Стаття 17. Права об'єднання щодо забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов'язків: звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об’єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів;
0
0
1 рік тому
За чиї кошти буде судовий позов?
0
0
1 рік тому
Звернення та юридичні послуги сплачує позивач. (ОСББ). Але при стягненні заборгованості відповідач (співвласник) відшкодовує суму витрат на судовий позов. Для цього необхідно створювати резервний фонд і мати кошти в обороті. Але взагалі необхідно проводити досудове врегулювання. Розмови, запитання чому людина не сплачує внескі. ​
0
0
1 рік тому