Опалення багатоквартирного будинку

Дата публікації: 09.02.2022

Щоб модернізувати систему опалення, отримати комфортну температуру в помешканні та економію, необхідно зробити 3 кроки.

Перший крок: заміна гідроелеватора на сучасний індивідуальний тепловий пункт з автоматичним погодозалежним регулюванням відпуску теплоти до будинку.

Другий крок: балансування системи опалення для забезпечення належного розподілу теплоносія між стояками. Для цього на кожному стояку встановлюється запірно-регулювальна арматура, що обмежує витрату теплоносія до необхідного рівня для кожного стояка. При реконструкції однотрубних систем опалення обов’язково застосовують автоматичні комбіновані балансувальні клапани – це обмежувачі витрати, що виключають можливість перетоку теплоносія між стояками, незалежно від їх віддаленості від теплового пункту. На додачу, такі клапани значно спрощують трудомісткий процес налагодження.

Третій крок: встановлення радіаторних терморегуляторів та індивідуального обліку нарівні квартири.
Організація обліку у вертикальних системах опалення (при яких через кожну квартиру проходить декілька стояків) передбачає поєднання приладів-розподілювачів теплової енергії та радіаторних терморегуляторів. Це дозволяє забезпечувати комфорт та сплачувати лише за спожите тепло.

Як організувати поквартирний облік тепла у вертикальних системах опалення?

Особливість вертикальних систем опалення у старих будинках полягає в тому, що до стояків на кожному поверсі підключається по одному опалювальному приладу. Відтак, через кожну квартиру проходить декілька стояків. Організовувати індивідуальний облік в таких випадках за допомогою теплолічильників не доцільно, оскільки їх доведеться ставити на кожному опалювальному приладі.

Саме тому в старих будинках нарахування платежів за опалення здійснюється на основі показників загальнобудинкового теплолічильника, залежно від опалювальної площі квартири. Втім, такий підхід не враховує реально спожиту кількість теплової енергії в окремій квартирі: під час перегрівання чи недогрівання, економії чи марнотратства окремих власників, всі мешканці сплачують однаково.

У вертикальних системах опалення використовують розподільчий облік теплоспоживання з використанням приладів-розподілювачів теплової енергії на кожному опалювальному приладі. Основний принцип роботи цього приладу полягає у вимірюванні температури на поверхні радіатора і температури повітря в приміщенні, де він розташований. За різницею цих показників, за певний період, визначається, яка частка загальнобудинкового споживання припадає на кожен опалювальний прилад. Знаючи загальнобудинкове споживання тепла  і ту частку, яка припадає на кожен опалювальний прилад, вираховується споживання тепла кожного приміщення і кожної квартири.

Зчитування показань сучасних приладів-розподілювачів здійснюється дистанційно.

Навіщо потрібні терморегулятори?

Радіаторний терморегулятор дозволяє автоматично підтримувати бажану температуру повітря у приміщенні без перевитрати теплової енергії. Встановлюючи терморегулятори в однотрубній вертикальній системі опалення, перед кожним опалювальним приладом потрібно облаштувати замикальну ділянку («байпас»). Це забезпечує циркуляцію теплоносія в стояку навіть при закритті терморегуляторів (коли на вулиці тепло і потреби гріти приміщення немає).

Радіаторні терморегулятори мають бути обов’язково встановлені на всіх опалювальних приладах, що планується обладнати приладами-розподілювачами.

В Україні вже є перші ОСББ , співвласники у яких провели комплексну модернізацію системи опалення будинку, облаштували поквартирний облік та регулювання – і, при бажаному комфорті, встигли повернути свої вкладення.

В комплексі, всі перелічені заходи з модернізації системи опалення – встановлення ІТП, автоматичне балансування системи опалення та терморегулювання – дозволяють знизити споживання теплової енергії на рівні 40%. Завдяки цьому, вкладені в реконструкцію системи опалення кошти можна окупити за декілька опалювальних сезонів. Слід також ураховувати, що в Україні діють національні та місцеві програми фінансової підтримки, що компенсують частину витрат ОСББ на енергоефективні заходи.

Отже, всі технічні та організаційні умови для наведення ладу в українських багатоквартирних будинках створені та випробувані. Тепер м’яч на боці самих співвласників - треба домовлятись між собою, щоб підвищувати якість власного життя.

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
74
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0