Організаційно-правові засади участі/залучення громадян різних категорій до вирішення питань місцевого значення (вебінар 25.01.24 Модуль 1)

Дата публікації: 25.01.2024

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ВБО «Інститут місцевого розвитку», консультант проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія», презентував тему «Організаційно-правові засади участі/залучення громадян різних категорій до вирішення питань місцевого значення» (програма заходупрезентація, відеозапис). Лектор коротко підсумував основні питання, які обговорювалися на попередньому заході і перейшов до викладу основної теми. Пан Дмитро зробив загальний огляд законодавства щодо залучення громадян до вирішення питань громад. Учасники дізналися про організаційно-правові засади окремих форм участі громадян у вирішені питань на місцях, наприклад, петиції, громадські обговорення, бюджети участі та ін.

Протягом усієї зустрічі присутні відповідали на запитання спікера та ділилися досвідом. Зокрема, пані Вікторія з с. Солоне зазначила: «У нас чудово працює така форма участі як громадський бюджет. Нам навіть вдалося виконати проєкт-переможець 2022 року. Цього року також реалізували громадський бюджет і вже втілили два проєкти, що перемогли в конкурсі. Це справді чудовий інструмент для залучення громадян. У 2024 році плануємо започаткувати шкільний громадський бюджет. У нашій громаді прийнято постійно залучати мешканців та лідерів думок. Зараз у процесі перейменування вулиць активісти дуже допомагають нам почути думки мешканців. А ще ми активно залучали громадян до написання стратегії розвитку громади та комунікаційної стратегії». Пані Наталія з м. Вознесенськ написала в чаті: «Я вважаю, що влада нашої територіальної громади відкрита і застосовує різні форми партисипації: збори громадян (для прикладу, щодо виділення коштів для ЗСУ), громадські слухання (зокрема щодо перейменування вулиць), електронні петиції (розглядали на сесії), «Кава з мером» — зустрічі міського голови з жителями мікрорайонів й обговорення проблем та ініціатив, бюджет участі, обговорення і внесення пропозицій до місцевого бюджету, заповнення гугл-форм щодо різних питань, обговорення в соцмережах. І, на жаль, люди не завжди оцінюють цю відкритість, натомість є дуже багато необ’єктивної критики». 

А на завершення заходу провели інтерактив, під час якого усі охочі мали можливість наживо розповісти про партисипативні практики, які вже є типовими формами роботи з громадськістю. А пані Віра з м. Запоріжжя поділилася: «Особисто я бачу проблему в недостатньому інформуванні громадськості про наявність такого проєкту як «Громадський бюджет», умови участі в ньому та, головне, про результати, втілення в життя проєктів». Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з соціальної мобілізації ВБО «Інститут місцевого розвитку», відповіла, що така проблема є, але варто навчитися будувати ефективну комунікацію. А під час втілення проєктів організовувати слухання, робочі групи, дослідницькі прогулянки, використовувати сучасні форми діалогу. Хоч і є законодавча база, в рамках якої ми маємо діяти, але й не треба забувати про громаду та обговорення, адже коли люди беруть участь у проєктах, вони відчувають свою причетність.

Більше деталей у нашому сюжеті: https://www.youtube.com/watch?v=M5LNj-DgD8Q&t

Підсумковий контроль інформаційного матеріалу  -  пройти комп’ютерне тестування

ІНСТРУКЦІЯ ПРОХОДЖЕННЯ ТЕСТОВОГО ЗАВДАННЯ

ПОСИЛАННЯ НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ 651.03 KB

ПОСИЛАННЯ НА ДОДАТКОВИЙ МАТЕРІАЛ «Що таке волонтерство?» 478.57 KB

@admin
@admin
+1771
Рейтинг
317
постів
57
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0