Організація бухгалтерського обліку в ОСББ

Дата публікації: 29.01.2022

Головні питання ОСББ: бухгалтерський облік та ведення фінансової звітності

Ведення бухгалтерського обліку в ОСББ є важливою складовою ефективного фінансового менеджменту організації. Його мета – забезпечення ефективного контролю за фінансово-господарською діяльністю об'єднання, збереження фінансової дисципліни, а також надання об'єктивної інформації щодо фінансового стану та результатів діяльності ОСББ її учасникам та іншим зацікавленим особам. Коротко розглянемо, як вести бухгалтерію ОСББ.

Ведення бухгалтерського обліку в ОСББ: ключові моменти

Облікову політику в ОСББ, як і в інших юридичних особах, здійснюють на основі чинного українського законодавства. Основні документи, що регулюють бухгалтерський облік в ОСББ, включають:

  • Закон України «Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків», який визначає правовий статус ОСББ, її функції та обов'язки.
  • Податковий кодекс України, який регулює порядок сплати податків та інших обов'язкових платежів.
  • План рахунків бухгалтерського обліку, який включає список рахунків, що використовуються для ведення обліку операцій ОСББ.

ОСББ проводить облік у відповідно до обраної облікової політики, затвердженою відповідним наказом голови правління. У зв'язку з невеликою кількістю облікових позицій в ОСББ, наказ може містити лише кілька пунктів.

Хто здійснює бухгалтерський облік в ОСББ?

Всю відповідальність за проведення облікової політики несе голова правління ОСББ, проте безпосередньо питанням обліками зазвичай займаються:

  • штатний бухгалтер чи окремий відділ із кількох осіб, на чолі із головним бухгалтером;
  • спеціалізовані компанії чи окремі спеціалісти, які працюють як ФОП, при передачі питань бухобліку на аутсорс;
  • голова правління за умови, що він є фахівцем із бухгалтерського обліку. Без освіти та досвіду це складна задача.

В обов'язки бухгалтера ОСББ може входити складання фінансової звітності, реєстрація фінансових операцій, ведення обліку дебіторської та кредиторської заборгованості, облік комунальних послуг, сплату податків та інших фінансових обов'язків ОСББ.

Облікова політика і форми бухгалтерського обліку в ОСББ

Облік зазвичай ведуть за простою формую, використовуючи журнал обліку господарських операцій. Облікові дані при цьому узагальнюють в оборотному балансі. Окремо складають робочий план рахунків, який має оформлюватись як додаток.

Для ведення обліку в ОСББ можна використовувати спеціальні комп’ютерні програми, при цьому кожне об’єднання самостійно вирішує, яке ПО обрати. Зазвичай доступ до програм платний, його потрібно купувати – але воно того вартує, оскільки ПО дозволяє значно спростити процес. Є ряд безкоштовних програм – із їх переліком ви можете ознайомитись за посиланням https://proosbb.info/node/231.

Загалом, це все, що потрібно знати про порядок організації бухобліку в ОСББ. Нічого складного – головне не нехтувати завданням і вчасно складати та подавати відповідні звіти.

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
1112
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0