Який статус має ОСББ на ринку житлово-комунальних послуг?

Дата публікації: 12.01.2022

Статус ОСББ на ринку житлово-комунальних послуг

Закон «Про житлово-комунальні послуги» визначає дві основні ролі на ринку: споживач та виконавець послуг.

Згадаємо, що всіх співвласників об’єднує спільне майно і необхідність разом його утримувати.  ОСББ можна порівняти з великим домогосподарством, і якщо ми говоримо про взаємовідносини між співвласниками, то використовуємо поняття самозабезпечення.

Діяльність ОСББ із забезпечення опалення ( наприклад, автономні котельні) або водопостачання (власні свердловини) - є саме самозабезпеченням, а не наданням послуг. Відповідно, немає послуг – немає і «тарифів на послуги». Для фінансування потреб у самозабезпеченні в ОСББ є внески співвласників, і затверджуються вони виключно загальними зборами.

А у зовнішньому спілкуванні ОСББ завжди виступає на боці споживача. За своїм статусом ОСББ не є і не може бути виконавцем комунальних послуг! Тому не випадково в Законі «Про житлово-комунальні послуги» ОСББ теж відсутні в переліку виконавців житлово-комунальних послуг.

За законом, комунальні послуги це - постачання та розподіл природного газу, електричної енергії, постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Законодавство передбачає три моделі договірних відносин щодо надання комунальних послуг:  індивідуальні договори,  колективний договір, договір з колективним споживачем. В законі прописана чітка процедура укладання кожного типу договору.

Вибір моделі договірних відносин – завжди за співвласниками і є компетенцією загальних зборів ОСББ або зборів співвласників, якщо в будинку не створено ОСББ.

Але одночасно закон визначив, що для комунальних послуг з постачання та розподілу природного газу та електричної енергії передбачено виключно індивідуальні договори.

Індивідуальні договори без обслуговування внутрішньобудинкових мереж передбачено і для інших комунальних послуг у разі, якщо співвласники не скористались своїм правом і не зробили свій вибір щодо обрання моделі договору.

Загалом, в усіх моделях договорів, крім «колективного споживача», ролі й місця для ОСББ просто немає. Якщо ОСББ виступає колективним споживачем, це не може впливати на ціну комунальної послуги, вона лишається незмінною (такою ж, як для населення).

Якщо співвласники обрали індивідуальні договори і при цьому не доручають виконавцю утримувати внутрішньобудинкові системи, то так і буде. Закон при цьому не вимагає «розмежування відповідальності» (актів, «договорів про співпрацю», «балансів») між ОСББ і виконавцями.

ОСББ не може вчиняти жодних дій в інтересах виконавця проти співвласників. ОСББ може взяти на себе тільки ті права і обов’язки, які має споживач – співвласник.

В системі спільного споживання не можна відокремити власника від ОСББ. ОСББ - це і є співвласники. Тож опановуйте знання і будьте успішними!

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
78
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0