Поводження з відходами в багатоквартирному будинку

Дата публікації: 25.01.2022

Питання поводження з відходами є дуже важливим, воно стосується кожного з нас, адже тільки разом ми можемо дбати про навколишнє середовище.

Як в місті має бути організований вивіз сміття?

Згідно з чинним законодавством, орган місцевого самоврядування повинен визначити компанію, яка буде надавати послуги з вивезення відходів на певній території населеного пункту. Для цього проводиться конкурс, на якому обирається компанія. Ця компанія потім отримує право займатись вивезенням сміття з усього міста або певної його частини.

Як має бути організовано поводження з відходами у багатоквартирному будинку?
Вивезення сміття – це комунальна послуга. Згідно Закону «Про житлово-комунальні послуги» існує три види договорів на такі послуги.

Індивідуальний – коли договір укладається між кожним співвласником та виконавцем послуги.

Колективний – договір укладається між виконавцем послуги та всіма і кожним співвласниками багатоквартирного будинку. Договір від імені всіх і кожного співвласників підписує певна особа, уповноважена на це співвласниками. Умови договору має підтримати більшість співвласників під час голосування на загальних зборах та наступного письмового опитування.

Договір з колективним споживачем – в цьому випадку договір з виконавцем послуги від власного імені укладає ОСББ.

ОСББ мають ще одну альтернативу - самозабезпечення. Це коли ОСББ укладає договір на вивезення сміття із обраним самим ОСББ перевізником як зі звичайним підрядником, а не як з виконавцем комунальної послуги. ОСББ, які обирають такий підхід, зазвичай мають на меті платити згідно з фактично вивезеними обсягами відходів за договірною ціною, а не за нормами і тарифами, встановленими для послуги з поводження з відходами.

Чи потрібно сортувати сміття?

Відповідно до діючих законів, потрібно сортувати сміття і викидати його у відповідні баки.
зелений контейнер – скло і склобій;

  • синій – папери;
  • жовтий – картон;
  • чорний – харчові відходи;
  • коричневий – акумуляторні батарейки, одяг, взуття, електроприлади;
  • червоний – відходи, непридатні для переробки;
  • помаранчевий – пластик.

Однак на практиці сортувати сміття в Україні так й не почали. Це залишається справою добровільною і займаються нею переважно у будинках, де є ОСББ. Адже це може допомогти співвласникам зекономити:

  • якщо будинок великий і є можливість збирати багато відсортованих відходів, їх можна здавати компаніям, які займаються збором та переробкою сміття.
  • якщо ж відходів не багато – їх можна відносити до пунктів прийому скла, пластику та металобрухту.

А отримані кошти можна витрати, наприклад, на озеленення.
Тож, там, де співвласники згуртовані, де налагодили сортування сміття, там є додаткові кошти на утримання будинку. Як кажуть – хто дбає, той і має.

@admin
@admin
+1751
Рейтинг
313
постів
260
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0