Прибудинкова територія: чия вона та як її утримувати?

Дата публікації: 02.02.2022

А ми продовжуємо серію навчально-пізнавальних лекцій про ОСББ. Сьогодні в нашому сюжеті відповідаємо на питання стосовно прибудинкової території: чия вона та як її утримувати

Від так зауважимо, що законодавство не передбачає “прибиральних” територій, а говорить про “прибудинкові”. Безвідносно до того, в чиїй власності земельна ділянка, прибудинкова територія повинна бути розмежована, і мати відповідний правовий статус. Але мало які міста це поспішають робити. 

З 1 липня 2015 року із набрання чинності Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" в ОСББ відсутні і потреба і право отримувати земельну ділянку багатоквартирного будинку у власність. Адже згаданим законом (і відповідними змінами до інших законодавчих актів) таку земельну ділянку закріплено як власність безпосередньо співвласників - її включено до переліку спільного майна багатоквартирного будинку: Пункт 6 ч.1 ст.1 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку":

6) спільне майно багатоквартирного будинку - (...) а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія;

Частина друга статті 382 Цивільного кодексу України:

2. Усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є (...) а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Таким чином, земельну ділянку, на якій розташовані будинок і його прибудинкова територія, в силу закону закріплено за співвласниками. Вона - таке ж спільне майно, як ліфт, підвал чи індивідуальний тепловий пункт. Тому ніхто, включаючи ОСББ як юридичну особу, не повинен на цю ділянку претендувати.

Однак досі неврегульованим лишилося питання державної реєстрації права власності на земельну ділянку за співвласниками, а також питання визначення її меж. Стаття 42 Земельного кодексу України передбачає, що це питання має бути врегульоване Кабміном, і що межі ділянки визначаються на підставі землевпорядної документації:

2. Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

4. Розміри та конфігурація земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначаються на підставі відповідної землевпорядної документації.

Фактично, через таке формулювання і відсутність Кабмінівського порядку ситуація є замороженою: ділянка "зарезервована" за співвласниками, але зареєструвати право власності на неї вони не можуть. Але й нікому іншому ні право власності на ділянку, ні право користування нею передане бути не може.

Усунути ці проблеми пропонує законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо земельних ділянок багатоквартирних будинків" (рєстр. № 3576 від 03.12.2015), але він досі лежить у Верховній Раді без руху.

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
24
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0