Прибудинкова територія: чия вона та як її утримувати?

Дата публікації: 28.08.2022

Ви коли небудь замислювались що таке прибудинкова територія вашого будинку? Чи є санітарні норми прибудинкової території? Хто повинен прибирати територію? Чия вона та як її утримувати?

Прибудинкова територія – це частина земельної ділянки певного розміру, яка включає ще й ділянку під будинком. Як правило, розміри і цільове призначення земельної ділянки, включаючи прибудинкову територію, визначають державні будівельні норми. При проектуванні повинні бути враховані санітарні норми, норми відпочинку дітей і дорослих, паркування транспорту, норми зелених насаджень, вигулу собак, майданчики для збору ТБО.

Ви будете здивовані, коли дізнаєтеся, що чимало багатоквартирних будинків в Україні формально не мають прибудинкової території - принаймні, не мають її визначених меж. Тобто, з одного боку, прибудинкова територія нібито є, а з другого - конфігурація і межі відповідної земельної ділянки невідомі. Що відкриває простір для численних зловживань - незаконного будівництва, розміщення МАФів, приватних парковок тощо.

Як виділити прибудинкову територію для кожного будинку в кварталі чи мікрорайоні - визначає національний стандарт «Настанова щодо розподілу територій мікрорайонів (кварталів) для визначення прибудинкових територій багатоквартирної забудови». Але такий розподіл органи місцевого самоврядування провели лише в небагатьох містах. У більшості міст він не проведений, і межі прибудинкових територій не визначені.

Але от коли йдеться про відповідального за утримання території навколо будинку - то його легко і невимушено “знаходять”. Так, нерідко органи місцевого самоврядування затверджують “схеми прибиральних територій” або “схеми санітарних територій”, в яких “закріплюють” відповідальність тих чи інших ОСББ за ті чи інші території. При цьому такі території вперто уникають називати прибудинковими, а при їх визначенні - ігнорують вимоги згаданих вище Настанов. Трапляється, що через “прибиральні території” на ОСББ намагаються покласти відповідальність за утримання міських об’єктів благоустрою, які до прибудинкової території ОСББ ніколи віднесені бути не можуть.

Тому слід пам’ятати - співвласники відповідають лише за свою ПРИБУДИНКОВУ територію. Не “прибиральну”, не “санітарну”, а – прибудинкову, визначену в установленому законодавством порядку.
Недаремно зміни, внесені у Закон «Про житлово-комунальні послуги» містять пряме застереження, спрямоване на припинення порочної практики “прибиральних” територій: “У разі якщо прибудинкова територія багатоквартирного будинку не оформлена у власність або користування співвласників багатоквартирного будинку, прибирання та інші послуги з обслуговування території навколо такого багатоквартирного будинку можуть бути включені до кошторису витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території ... виключно за згодою споживачів із визначенням на договірних засадах та погодженням з органом місцевого самоврядування меж та площі території, яку співвласники згодні утримувати.”

Деякі органи місцевого самоврядування тим часом вже звертаються до ОСББ із пропозицією за власний рахунок співвласників виготовити землевпорядну документацію для передачі земельних ділянок багатоквартирним будинкам у власність або користування ОСББ. У зв'язку з цим звертаємо увагу на те, що, по-перше, згідно зі Цивільним та Земельним кодексом, земельна ділянка може бути передана лише безпосередньо співвласникам, а не ОСББ як юридичній особі.

По-друге, чинне законодавство та зміни, внесені у Закон «Про ЖКП», не зобов'язують співвласників чи ОСББ виготовляти землевпорядну документацію для передачі земельних ділянок їм же у власність/користування.

Таким чином:

  • Кожен будинок повинен мати свою прибудинкову територію у визначених згідно з законодавством межах.
  • ОСББ не зобов’язані утримувати так звані “прибиральні” чи “санітарні” території - орган місцевого самоврядування повинен визначити саме прибудинкову територію.
  • Визначення меж саме прибудинкової території важливе ще й тому, що згідно з чинним законодавством земельна ділянка, зайнята багатоквартирним будинком і прибудинковою територією, вважається спільною власністю усіх співвласників багатоквартирного будинку.
  • У зв’язку з тим, що така ділянка є власністю всіх співвласників безпосередньо, немає потреби і недоцільно оформлювати її у власність чи користування ОСББ як юридичної особи.
  • Кошти на утримання прибудинкової території закладаються в кошторис ОСББ за рішенням загальних зборів у визначених співвласниками обсягах.

А ми продовжуємо серію навчально-пізнавальних лекцій про ОСББ. В нашому сюжеті відповідаємо на питання стосовно прибудинкової території: чия вона та як її утримувати - https://youtu.be/O1c5jNCfRA8

@admin
@admin
+1693
Рейтинг
299
постів
4841
2
0
Рейтинг посту: +6
Поширити
Коментарі
Коментарі: 3
Тестовий коментар
1
2
1 рік тому
Тестовий коментар 2
1
0
1 рік тому
Тестовий коментар 3
1
0
1 рік тому