Запровадження і збір платежів в ОСББ Частина 3. Категорії «неплатників». Організаційні та соціально- психологічні прийоми роботи з ними

Дата публікації: 25.01.2023

24 січня 2023 року для представників ОСББ та місцевих громадських організацій у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбулася третя частина заходів про запровадження і збір платежів в ОСББ. Цього разу говорили про мешканців, які уникають сплат внесків, та спеціальні прийоми роботи з ними.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, нагадав про юридичні аспекти збору платежів, спираючись на Закон України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, зокрема ст. 15, де описані обов’язки співвласника. Спікер розказав про категорії неплатників та послідовність роботи з ними, порадивши після їхнього виявлення проаналізувати їхню «історію» оплат, віднести до однієї з категорій, з’ясувати мотиви та причини, та вдатися до організаційно-психологічних засобів впливу на них. Пан Дмитро рекомендував залучити до цієї роботи членів правління, розподіливши обов’язки, а не працювати голові правління ОСББ одноосібно.

Експерт наголосив на базових підходах роботи з боржниками, серед яких позитивні мотиви - довіра й відчуття причетності: інформація про роботу, наочні матеріали, наприклад фото «було – стало», інформація про використання коштів, робота і звіти ревізійної комісії. А також негативні стимули, або ж «страх покарання» - інформування про стан заборгованості і боржників, заходи, вжиті до боржників, нагадування про статтю витрат на правничу допомогу, завдяки чому ОСББ все одно стягне заборгованість у судовому порядку.

Учасники дізналися про окремі заходи позасудового впливу на боржників та обмеження користування спільним майном, відповідні юридичні аспекти, які обґрунтовані у ст. 10 та ст. 7 Закону про ОСББ, де вказано, що статутом та рішенням загальних зборів можна визначити обмеження на користування спільним майном. Також згадали про ст. 6 Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», відповідно до якого мешканці мають право вільно користуватися загальнобудинковим майном з урахуванням умов та обмежень, встановлених законом або рішенням співвласників. А ще спікер порадив обов’язково звертатися до суду в разі неефективності досудових заходів, пам’ятаючи про позовну давність.

Пані Тетяна з м. Дніпро поцікавилася: «Як спонукати правління на роботу з боржниками? Кажуть, що не отримують заробiтну плату і псувати стосунки з сусідами не хочуть. Максимум — підписують вимогу до боржника. Виконавча служба не стягує заборгованість через воєнний час». Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, відповіла, що тут може бути багато шляхів, передусім потрібно мотивувати членів правління, можливо, провести окремі збори з цього питання, а також зробити ротацію або обрати новий склад небайдужих. Ще варто поділитися знаннями, отриманими під час вебінарів, які проводяться у рамка проєкту «Добрі сусіди – одна країна, відео є на YouTube-каналі. Багато уваги приділили темі інфляційних втрат, які має нараховувати бухгалтер, включаючи їх щомісяця до платіжок. Це можна затвердити рішенням правління, без проведення загальних зборів. А учасниця Тетяна з м. Харків прокоментувала: «Ми у своєму ОСББ для роботи з боржниками обмежуємо їхнє користування спільним майном, а тепер ще й нараховуватимемо інфляційні витрати, про які багато говорили сьогодні. Бо ж віднині знаю, як правильно це зробити».

Якщо бажаєте отримати  детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті:  https://www.youtube.com/watch?v=_u6hb95CRXk 

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

Посилання на презентацію 569.89 KB

@admin
@admin
+1751
Рейтинг
313
постів
207
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0