Самозабезпечення “комунальних потреб” в ОСББ

Дата публікації: 27.01.2022

Добре, коли всі наші потреби  в утриманні будинку, у водо- і теплопостачанні, гарячій воді, вивезенні сміття – якісно і за доступною ціною забезпечують професіонали своєї справи – підприємства, що надають комунальні послуги. Але, на жаль, не завжди так складається. Тоді співвласники багатоквартирного будинку задумуються над тим, як їм забезпечити свої потреби в інший спосіб.

Закон прямо передбачає можливість самостійного забезпечення своїх потреб співвласниками будинку, які об’єдналися в ОСББ.

Що ж таке – самозабезпечення в умовах ОСББ? Згідно з законом «Про ОСББ», об’єднання співвласників має повне право задовольняти свої потреби в утриманні та експлуатації будинку, користуванні спільним майном шляхом самозабезпечення.

Мова йде про утримання і ремонт будинку, про забезпечення холодною і гарячою водою, опаленням, про вивезення побутових відходів. Зрозуміло, що самозабезпечення електроенергією або природним газом наразі законодавством не передбачене.

Самостійне забезпечення ОСББ утримання і експлуатації будинку, користування спільним майном може здійснюватися безпосередньо співвласниками, або ж через залучення об’єднанням фізичних та юридичних осіб на підставі укладених договорів.

Так, для утримання і ремонту будинку можна найняти штат працівників та спеціалізовані організації як підрядників. Для забезпечення водою - влаштувати власну свердловину та найняти спеціалізовану організацію для її обслуговування. Для опалення і гарячого водопостачання - побудувати власну автономну котельню та обслуговувати її силами власних працівників або ж, знову-таки, спеціалізованих організацій.

В цій ситуації жодних стосунків з виконавцем комунальної послуги ОСББ взагалі не має, оскільки забезпечує потреби співвласників самостійно.

Навіть для такої комунальної послуги, як поводження з побутовими відходами, альтернатива у вигляді самозабезпечення теж цілком реальна. Чинні  закони «Про житлово-комунальні послуги» та «Про ОСББ» дозволяють об’єднанню співвласників організувати власний процес вивезення побутових відходів, залучивши до нього відповідних перевізників на власний розсуд.

Для переходу на самозабезпечення співвласникам необхідно прийняти відповідне рішення на загальних зборах ОСББ. Треба затвердити кошторис об’єднання, в якому врахувати витрати на самозабезпечення, перелік і розмір внесків, надати правлінню доручення щодо укладання договорів із підрядниками, найму працівників, закупівлі інструменту й техніки. Дуже важливо при цьому визначити дату, з якої ОСББ переходить до самозабезпечення. Така дата має бути реальною – щоби правління дійсно встигло виконати зазначені доручення. З досвіду тих ОСББ, що вже пройшли цей шлях, рекомендується дати правлінню на підготовку не менше двох місяців.

Якщо йдеться про ситуацію, коли до переходу на самозабезпечення хтось уже надавав співвласникам послуги з утримання будинку чи відповідні комунальні послуги, варто також прийняти рішення про припинення договірних відносин з управителем чи виконавцем комунальної послуги та завчасно його про це попередити. В такому разі датою переходу на самозабезпечення слід визначити дату припинення відповідного договору (або договорів) з управителем або виконавцем. Всі договори укладаються на один рік з можливою пролонгацією. Тому варто подбати, щоб не пізніше, ніж за місяць до завершення чергового однорічного строку, повідомити управителю чи виконавцю про припинення договору.

Зрозуміло, що в разі переходу на самозабезпечення про виконавця комунальних послуг і мови немає. Виконавець комунальної послуги не залучається, але й саме ОСББ не стає виконавцем комунальної послуги і не може ним бути взагалі. Кошти від співвласників йдуть до ОСББ як внески в порядку і розмірах, встановлених загальними зборами. Відповідно, всі питання щодо самозабезпечення в ОСББ вирішуються внутрішньо, згідно зі статутом ОСББ і законом про ОСББ. Закон про житлово-комунальні послуги до цих відносин не застосовується.

Отже, для ОСББ самозабезпечення потреб співвласників  цілком реальне. Варто тільки об’єднати сусідські зусилля.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
266
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0