Що таке індивідуальний тепловий пункт?

Дата публікації: 19.01.2022

Індивідуальний тепловий пункт  (ІТП) є  комплексом обладнання та автоматичних пристроїв, які призначені для приєднання внутрішніх систем будівлі до теплової мережі.

Зазвичай ІТП розташований у підвальному приміщенні після вводу трубопроводів теплових мереж до будинку. Обладнання ІТП належить споживачам теплової енергії. Тобто, це спільна власність у багатоквартирному будинку.

Сучасний індивідуальний тепловий пункт (або індивідуальний тепловий вузол вводу) може забезпечити в нашому будинку неабиякі зручності. Наприклад, регулювання витрат теплоносія і розподіл його у внутрішньобудинковій мережі - тут вже не буде «холодних» та «гарячих» квартир. Або регулювання кількості і температури теплоносія, що проходить через труби та батареї, – це знову-таки для створення комфортних умов у помешканнях.

Індивідуальний тепловий вузол вводу також робить можливим облік спожитої теплової енергії за допомогою лічильників, щоб співвласники могли платити не за міфічні квадратні метри, а за ту кількість теплоти, яку спожили.

Ще одна перевага - захист внутрішньобудинкових мереж від аварійного підвищення параметрів теплоносія. ІТП забезпечує  відповідність температури та тиску теплоносія нормативним. І що є дуже важливим  – тільки за наявності ІТП є можливість регулювати відпуск тепла до будинку залежно від температури зовнішнього повітря.

Теплогенерувальні компанії наразі не мають технічної можливості швидко регулювати (зменшувати чи збільшувати) відпуск тепла до будинку, коли на вулиці відбувається значне коливання температури. А погодозалежна автоматика, якою може бути обладнано ІТП у Вашому будинку, має такі можливості. Для більшості міст України цей період  становить понад половини  загальної тривалості опалювального  сезону. Ось тоді і доводиться відкривати кватирки, викидаючи гроші на вітер, бо наші будинки перегріваються. Але не в будинках з ІТП. Необхідність регулювання відпуску тепла до будинків як раз і зумовила появу на ринку автоматизованих ІТП із погодним регулюванням.

Встановлення сучасного ІТП разом з автоматичними балансувальними клапанами на стояках опалення є одним із найважливіших заходів для вдосконалення системи опалення у будинку. Цей захід відкриває перед власниками житла, особливо якщо вони об’єдналися в ОСББ, широкі можливості для економії найдорожчого енергоресурсу – теплової енергії і скорочення оплати за її споживання. А в майбутньому і можливість комбінованого теплозабезпечення з використанням теплової енергії від альтернативних джерел енергії.

Вартість встановлення ІТП для будинку на 150 квартир становить близько 600 тисяч гривень, тобто 4 тисячі грн на домогосподарство. Проте, завдяки значній економії теплової енергії вкладені кошти окупаються вже за 2-3 роки.

Модернізувати систему опалення будинку можна за допомогою державних та місцевих програм з енергоефективності. Зокрема, встановлення індивідуального теплового пункту входить до обох пакетів енергоефективних заходів Програми “Енергодім” Фонду енергоефективності.
Розробку проекту на встановлення ІТП важливо доручити кваліфікованим проектантам із успішним досвідом.

З метою усунення бюрократичних бар’єрів при встановленні ІТП та оснащенні багатоквартирних будинків вузлами комерційного обліку послуг з постачання теплової енергії та гарячої води Мінрегіоном на запит Фонду енергоефективності в листопаді 2020 року надано роз’яснювальний лист. В листі зокрема зазначається, що частина перша статті 25 Закону «Про теплопостачання» передбачає право теплогенеруючої, теплотранспортної та теплопостачальної організацій видавати дозволи та технічні умови лише на підключення споживачів до розподільчих теплових мереж, а на технічне переоснащення, реконструкцію чи капітальний ремонт внутрішньобудинкових систем теплопостачання.

Якщо багатоквартирний будинок уже приєднаний до мереж теплопостачання, то відсутні правові підстави для видачі технічних умов на технічне переоснащення, реконструкцію чи капітальний ремонт ІТП або внутрішньобудинкової системи теплопостачання в цілому.

Не має правових підстав у такому разі й вимагати нового приєднання такої будівлі до теплових мереж та отримання на це технічних умов.

Після встановлення потрібно обов’язково провести  налаштування обладнання ІТП, щоб  автоматика виконувала свої функції належним чином. Для періодичного або постійного контролю роботи обладнання індивідуального теплопункту також бажано залучити спеціалізовану підрядну організацію або фахівця.

За наявності кваліфікованого обслуговування, ІТП буде служити довго та віддано, створювати комфорт та допомагати раціонально використовувати кошти співвласників.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
368
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0