Створення і початок діяльності ОСББ в умовах воєнного часу. Частина 1. Установчі збори

Дата публікації: 22.11.2022

22 листопада 2022 року у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників ОСББ та місцевих громадських організацій відбувся вебінар про особливості cтворення і початку діяльності ОСББ в умовах воєнного часу, проведення установчих зборів. 

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, розповів про загальні умови й порядок створення ОСББ. Нагадавши про форми управління багатоквартирним будинком, порекомендував учасникам створити «портрет» їхнього дому, вказавши, ким є його співвласники. Учасники ж висловили одностайну позицію, сказавши, що створюють об’єднання для того, аби спільно приймати рішення щодо гідного утримання будинку та прибудинкової території і впливати на їхнє виконання.

Пан Дмитро розповiв про скликання і проведення установчих зборів, акцентувавши увагу учасників на варіантах інформування співвласників, організації голосувань та опитувань, прийняття, оформлення та оприлюднення рішень.

Пані Надія з м. Запоріжжя зазначила: «Я засумнівалась у посаді голови правління, який не є співвласником  та не мешкає в ОСББ». Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, відповіла, що у суспільстві є прибічники обох позицій: одні вважають, що членами правління мають бути тільки співвласники, інші ж радше б обрали голову правління, який не має власності у їхньому будинку. Закон сьогодні не обмежує вибір, але статутом конкретного ОСББ мешканці мають можливість встановити, що члени правління обираються виключно з числа співвласників. Учасниця Альона з м. Київ поцікавилася переліком документів для реєстрації ОСББ та тривалістю процедури. Пані Наталія, юристка з питань створення та функціонування ОСББ, зазначила: «Для реєстрації потрібні заява, статут, протокол загальних зборів, протокол правління щодо обрання голови правління, якщо голову правління не обрано безпосередньо на зборах. Строк реєстрації – 24 години. Деякі реєстратори, наприклад, у Києві, до протоколу загальних зборів вимагають усі листки голосування чи письмового опитування з відповідними довіреностями, якщо голосували представники».

Також були розлянуті питання: 

Загальні умови й порядок створення ОСББ.
Порядок скликання і проведення установчих зборів ОСББ.

Оформлення рішень установчих зборів ОСББ.

Базові умови й обмеження створення ОСББ.

Не можна створювати 2 ОСББ в одному будинку.

Формуйте рішення до зборів, а не на зборах.

Якщо бажаєте отримати  детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті:  https://www.youtube.com/watch?v=_Wpo3-hg1iY 

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

Посилання на презентацію 566.36 KB

@admin
@admin
+1775
Рейтинг
319
постів
92
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0