Створення і початок діяльності ОСББ в умовах воєнного часу. Частина 2. Початок роботи і перехід до самозабезпечення

Дата публікації: 29.11.2022

29 листопада 2022 року у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників ОСББ та місцевих громадських організацій відбувся вебінар про особливості початку діяльності ОСББ в умовах воєнного часу та переходу на самозабезпечення.

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, розповіла про історичний будинок на вул. Жилянській у м. Києві, який постраждав від масованого обстрілу 17 жовтня. Його мешканці вже створюють ОСББ, щоб власними силами відновити пошкоджену будівлю. «Незважаючи на важкі часи для країни, люди продовжують створювати ОСББ. Підтвердженням тому є статистика: станом на 1 липня цього року в Україні зареєстровано 38 091 об’єднання співвласників, лише за ІІІ квартал народилося 273 з них» - говорить панi Вікторія. Спікерка розповіла про статут та статус ОСББ, нагадавши учасникам, що ОСББ не є суб’єктом господарювання, спираючись на статтю 3 Господарського кодексу України. Пані Вікторія спростувала міфи про «списання з балансу» і «передачу в управління», акцентувавши увагу учасників на тому, що будинок перебуває в управлінні ОСББ вже з моменту створення об’єднання співвласників, а «несписання» будинку з балансу «колишнього балансоутримувача» не є перешкодою для управління ним ОСББ. Пiд час вебінару учасники поговорили і про особливості відновлення та виготовлення технічної документації на будинок, її склад відповідно до чинного законодавства. Детально розглянули конкретні приклади переходу до самозабезпечення і те, як правильно припинити відносини з управителем, а також зупинилися на фінансових основах самостійного утримання в ОСББ.

Пан Віктор з м. Вараш поділився: «Цікаво згадати, як ми починали, і зрозуміти, які помилки допускали. Бо маємо ділитися досвідом, допомагати іншим успішно створювати ОСББ та цілі асоціації». Пані Альона з м. Київ запитала: «Якщо біля нашої багатоповерхівки приватизована земля, на ній стоянка, яка приносить дохід. Хіба це господарче забезпечення? І ще ми хочемо створити дохідний потік, використовуючи її для проведення фотосесій з урахуванням всіх норм безпеки, то чи це господарче забезпечення?». Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, відповів: «Усе, що ОСББ робить в межах закону про об’єднання співвласників і свого статуту, за визначенням не є господарською діяльністю. Найкраща аналогія ОСББ – з домогосподарством, а, відповідно, те, що по суті не є господарською діяльністю для домогосподарства, те не є господарською діяльністю і для об’єднання співвласників. Треба використовувати правильну термінологію, розуміти межі дозволеного законом, який нам дозволяє оренду і сервітут, а не надання послуг. Маємо багато прикладів, коли ОСББ називали свою діяльність «наданням послуг», укладали відповідні договори, і, як наслідок, суди їх так і трактували»

Також були розлянуті питання: 

Технічна документація на будинок: відновлювати чи виготовляти нову?
«Списання з балансу» і «передача в управління»: спростування міфів.

Перехід до самозабезпечення. Як правильно припинити відносини з управителем?

Майно придбане за внески є спільним майном.

Постанова КМУ № 301 про порядок списання будинку з балансу.

Передача техдокумендації протягом 3 місяців після створення ОСББ.

Якщо бажаєте отримати  детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті:  https://www.youtube.com/watch?v=F5an504kJ0Q 

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

Посилання на презентацію 1.04 MB

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
98
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0