Територіальна громада або держава як один із співвласників багатоквартирного будинку

Дата публікації: 25.08.2022
Територіальна громада або держава у разі, якщо вони володіють квартирою, або нежитловим приміщенням теж є співвласниками багатоквартирного будинку, і, відповідно, мають такі ж права і несуть такі ж обов’язки, як і всі інші співвласники багатоквартирного будинку.
Стаття 4 Закону № 417-VIII визначає суб’єктів права власності у багатоквартирному будинку, до яких віднесено фізичних та юридичних осіб, територіальні громади, державу.
Отже, за Законом № 417-VIII суб’єктами права власності є в тому числі територіальні громади та держава, а відтак, у разі належності їм на праві власності квартир чи нежитлових приміщень, вони також є співвласниками багатоквартирного будинку (його спільного майна) та на рівні з іншими суб’єктами наділяються передбаченими Законом правами і обов’язками. При цьому звертаємо увагу, що держава набуває і здійснює цивільні права та обов’язки через органи державної влади, у межах їхньої компетенції, встановленої законом; територіальні громади здійснюють цивільні права та обов’язки через органи місцевого самоврядування у межах їхньої компетенції, встановленої законом (статті 170, 172 Цивільного кодексу України).
Важливо, що бюджетні організації відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої Наказом Міністерства фінансів України від 12.03.2012 № 333, сплату внесків в ОСББ повинні передбачати за КЕКВ 2800 “Інші поточні видатки”, а не КЕКВ 2270 “Оплата комунальних послуг та енергоносіїв”.
Більше деталей у нашому сюжеті - https://youtu.be/Jbv7p8Nlclc

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

@admin
@admin
+1757
Рейтинг
314
постів
90
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0