Успішний кейс ОСББ «Зелений Гай», м. Дружківка

Дата публікації: 29.06.2021

ЛЮДИ ТА ЇХНІ БУДИНКИ:  ОСББ м. ДРУЖКІВКИ  

У місті Дружківка, що на Донеччині, є два ОСББ зі схожими назвами: «Зелений Гай» і «Зелений Гай-1». А схожі вони тому, що ці об’єднання створені в однакових, побудованих у 1992 році панельних чотириповерхових будівлях із трьох під'їздів, у кожній по 32 квартири.

Вулиця Енгельса, де розташовані ці будинки №10 та №12, віддалена від центру міста, тому їхні жителі мало відчували на собі всі принади житлово-комунального обслуговування.

Двірник не часто радував прибиранням території. Якщо ж траплялася аварійна ситуація на комунікаціях, то чекати слюсаря або електрика приходилося дуже довго.  

Саме такий «ненав’язливий» сервіс і став головним мотивом для відповідальних співвласників управляти своїм житлом та створити ОСББ.

Головою правління обох ОСББ є Надія Шолудько, ось вона на фото.  

На час створення цих ОСББ у Дружківці вже були інші об'єднання, тож ініціативні групи будинків №10 та №12 знали, що альтернатива традиційному обслуговуванню звичним ЖЕКом є.  

До скликання установчих зборів вирішили провести  опитування співвласників, чи згодні вони створити ОСББ. У ході опитування з'ясувалося,  що тільки троє співвласників проти цієї ідеї, тому почали процес організації об’єднання.

Спочатку хотіли об'єднати два будинки в одне ОСББ, але у відділі реєстрації порадили створити об’єднання співвласників у кожному будинку.

Реєстрація одразу двох нових ОСББ відбулася 6 травня 2009 року. У створенні об'єднань допомогла місцева влада, зокрема начальник управління житлово-комунального господарства м. Дружківка Віктор Гейченко, який активно підтримував ініціативні групи.    

А далі закипіла робота.

Першочергово вирішили замінити мережу холодного водопостачання, бо це була найчастіша причина виникнення аварійних ситуацій, внаслідок яких відбувалось затоплення підвалів.  Тоді  об'єднання витратило 2000 грн на закупівлю матеріалів для проведення робіт.

Згадує Надія Іванівна: «На той час внески співвласників становили лише  1,10 грн/м2. Будинки невеликі, тому для проведення ремонтів коштів не вистачало. Правління  запропонувало разово зібрати додатково по 100 грн із квартири на сплату за виконання робіт. Таким чином ми одразу замінили труби холодної води і у підвалі, і по стояках квартир. Нам також дісталася дуже проблемна покрівля. Багато зусиль і коштів витратили на її ремонт. Тепер, навіть  коли злива триває цілу добу, можна перебувати вдома у комфорті та затишку, бо потопи до першого поверху вже у минулому. За 12 років існування ОСББ ми практично ліквідували можливість виникнення аварійних ситуацій».

Нова каналізація, сучасне енергоощадне освітлення, утеплена нова мережа опалення — все це зроблено за внески співвласників. З початку жовтня 2020 року вони становлять 3,50 грн/м2, а до того довгий час були 2,50 грн/м2.

Є також  і багато випадків, коли співвласники самостійно та безоплатно беруть участь  у спільних заходах із поліпшення стану своїх будинків та прибудинкової території.

Надія Шолудько мешкає у своєму будинку з 1992 року. Тоді один із  двох найновіших у місті будинків на 32 квартири залишився без асфальту у дворі. Люди так раділи, що одні з останніх у місті безкоштовно отримали житло, що спочатку не звернули на це увагу. Але протягом наступних 17 років асфальтового покриття так і не дочекалися.

Ситуація змінилася у 2009 році, коли Надія Іванівна стала головою правління ОСББ. За збігом обставин, тим часом проводився ремонт асфальтового покриття на сусідній вулиці.

Звісно, що в будинках, де є ОСББ, громадянська активність набагато вища, бо є практика прийняття спільних рішень, тож активісти задалися питанням, а чи можна використати старий асфальт для благоустрою власного двору.

Голова правління отримала «так» від будівників, а дорога біля будинку – п’ять  вантажівок цього асфальту. Потім люди самостійно розкидали його та утрамбували. Ось так гуртом, по-сусідські, здобули собі дорогу.

Велике задоволення гуляти у дворі цих будинків. Охайна територія, багато оздоблення, що демонструє любов мешканців до свого житла. 

Лелеки над входом у під’їзд звили собі гніздо, божі корівки зупинилися відпочити на зелених решітках, гноми ховаються зі своїми скарбами між квітучими трояндами. Трохи поодаль навіть триголовий дракон пильно придивляється навколо, чи не треба боронити двір та будинок від чужинців.

Є дитячий та спортивний майданчики, лавочки біля під'їздів, у зеленому дворі ОСББ може відпочити і старий, і малий. 

Окреме задоволення можна отримати, якщо зайти у під'їзди. Адже це продовження подорожі «зеленим гаєм» у прямому та переносному сенсі.

Треба пройти повз берез, і тоді ви матимете змогу опинитися спочатку на галявині, а потім і серед живих квітів.

«Ми відремонтували вікна, вставили скло, пофарбували, заклеїли — у під'їздах дуже комфортно взимку: і квітам і людям тепло. Ми навіть не забираємо наших зелених друзів до квартир, коли на вулиці сніг та морози!» - каже голова правління.

Підіймаємося далі сходами і потрапляємо  у ... картинну галерею!  

У Надії Іванівни були картини, які вона вивісила на стінах свого під'їзду, і тепер вони є його прикрасами. 

Спостерігаючи такі чудові приклади, чи можна сподіватися, що у Дружківці  зовсім скоро збільшиться кількість новостворених об’єднань співвласників багатоквартирного будинку? Адже у цьому невеличкому місті є небайдужі та ініціативні люди, які мають активну громадянську позицію, можуть і хочуть стати лідерами змін та провідниками руху ОСББ як у своєму місті, так і у всій країні! 

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна».  Проєкт спрямований на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ, реалізується із квітня 2021 р. по вересень 2022 р., охоплюючи своєю діяльністю і місто Краматорськ.


Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах: 
https://www.facebook.com/GoodNeighborsOneCountry/
https://www.instagram.com/good_neighbors_one_coutry/
https://www.youtube.com/channel/UCgsZt0fNdNz-5YPmxnAeVzA
телеграм-канал «Країна Добросусідства»: t.me/OSBB_OK
чатбот «Країна Добросусідства бот»: https://salebot.site/r/osbb_ok_1
***

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
255
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0