Успішний кейс ОСББ «Шахтарський 1», м. Покровськ

Дата публікації: 11.06.2021

Мешканці  будинку №1 мікрорайону «Шахтарський», що у місті Покровську,  були дуже незадоволені роботою компанії-управителя, яка обслуговувала їхній будинок. Зокрема прибирання під’їздів (вартість якого входила до тарифу на житлову послугу) не проводилося; лампочки розжарювання на сходових клітинах, які швидко виходили з ладу, мешканцям доводилося замінювати за свій рахунок. .Будинок зведено вже досить давно, ще у 1977 році, проте капітальний ремонт, на пам’яті мешканців-старожилів, не відбувався ніколи. 

Зібралися активні мешканці і почали розмірковувати, що ж робити їм зі своїм будинком. Хтось висловив пропозицію поміняти управителя, тим більше що така можливість прописана у Законі України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Проте більшість  не погодилася, оскільки не було впевненості, що інший управитель буде вболівати за їхній будинок так само, як вони, його співвласники.

Що ж допомогло обрати правильне рішення? Те, що представник активу цього будинку Максим Стукало опинився у потрібний час у потрібному місці, а саме – на тренінгу «ОСББ: від створення до розвитку», який проводив Міжнародний Республіканський Інститут (IRI).  

На тренінгу дуже цікаво та доступно розповіли про різні форми управління будинком, у тому числі через створення ОСББ.

Коли голова правління ОСББ «Моноліт» із м. Мирнограда Лілія Букатка, та голова правління ОСББ «Лазурний-4» Віктор Марін із Покровська поділилися своїм практичним досвідом і буквально «на пальцях» довели переваги такої форми управління житлом як  ОСББ, то ця ідея була гаряче підтримана і оволоділа масами.

У лютому 2017 р.,  скориставшись отриманими на тренінгу знаннями, ініціативна група будинку №1 мікрорайону «Шахтарський» розпочала роботу зі створення у ньому ОСББ.

У будинку виявилося досить багато ентузіастів руху ОСББ, тому потрібні кроки здійснювалися напрочуд швидко. У березні цього ж року  провели установчі збори, і ось у Покровську з’явилося ще одне ОСББ - «Шахтарський 1», яке через два місяці стало провадити свою діяльність.

Як у будь-якій новій справі, не обійшлося без труднощів. Зокрема, дуже важко було налагодити процес своєчасної оплати співвласниками внесків на управління будинком, хоча це їхній безпосередній обов’язок.  Адже частина 2 статі 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» покладає витрати на управління багатоквартирним будинком на його співвласників.

Крім того, не всі власники квартир усвідомлювали, що сам будинок, його огороджувальні конструкції, комунікації, технічні та допоміжні приміщення тощо є сумісним спільним майном, яке належить не міфічному «балансоутримувачу» (про якого розповідають страхітливі байки, що цей монстр нікому нічого не хоче віддавати: ні технічну документацію, ні кресленики, ні паспорт будинку тощо), не управителю і навіть  не ОСББ,  а саме їм, тобто кожному конкретному співвласнику і одночасно всім разом. А власність зобов’язує!

Були і фінансові проблеми, пов’язані з необхідністю проведення ремонту покрівлі, своєчасно не виконаного компанією-управителем, і який коштував співвласникам на той час фантастичну для них суму 90 тис. грн.  

Але всі ці труднощі співвласники ОСББ «Шахтарський 1» успішно подолали і можуть пишатися своїми здобутками.

Розповідає голова правління ОСББ Максим Стукало: «За чотири  роки ми зробили досить багато. Капітально відремонтували покрівлю та навели лад на прибудинковій території, уклали гарну тротуарну плитку біля входу у під’їзди. Прибудинкова територія отримана нами у постійне користування, є кадастровий номер. Тобто ми самі можемо розпоряджатися нею. У будинку 60 квартир, із них 10  ̶  нежитлові приміщення. Розмір внеску співвласників становить 3,0 грн/м2, жодних проблем зі сплатою внесків власниками нежитлових приміщень немає. Більш того, ми плануємо сумісну діяльність із підприємцями-співвласниками нашого будинку, які готові сплачувати більше задля спільного добробуту. Така співпраця надасть можливість отримати додаткові кошти у  бюджет ОСББ. Ми сумлінно сплачуємо земельний податок у місцевий бюджет».

Голова правління відзначає важливість активної підтримки міською владою Покровська діяльності об’єднань співвласників із поліпшення стану багатоквартирних будинків. Для ОСББ «Шахтарський 1» така допомога була дійсно відчутною, оскільки місто виділило об’єднанню на умовах співфінансування необхідні для ремонту покрівлі матеріали.

Успіх надихає, тому співвласники вирішили не зупинятися на досягнутому. Взяли участь в урядовій програмі «теплих кредитів», завдяки чому встановили енергозберігаючі вікна у під'їздах.  ОСББ «Шахтарський 1» є постійним  учасником різних міських програм та конкурсів. Так,  у липні 2018 р. у Покровську проводився традиційний конкурс із благоустрою. Урочисте нагородження переможців за низкою номінацій: «Найкращий двір», «Найкращий будинок», «Найкраща вулиця» і «Найкраще ОСББ» відбулося 26 жовтня 2018 р.

У номінації «Найкраще ОСББ» перше місце (і винагороду у сумі 30 тис. грн на виконання робіт або придбання матеріалів) вибороло  ОСББ «Шахтарський 1», яке  очолює Максим Стукало.

У 2020 р. об’єднання знову стало переможцем міського конкурсу в такій же номінації з винагородою 40 тис. грн.

Цьогоріч співвласники намітили амбітні плани - налагодити співпрацю із Фондом енергоефективності за програмою «Енергодім».

Максим Стукало каже: «Ми хочемо мати можливість регулювати відпуск теплоти до нашого будинку відповідно до погодних умов. Ні для кого не секрет, що, особливо на початку та наприкінці опалювального сезону, трапляються доволі теплі дні, і люди відкривають не лише кватирки, а навіть вікна, бо у помешканнях жарко. Тоді дорогоцінне тепло і кошти за нього витрачаються марно, у буквальному сенсі «йдуть на вітер». Встановлення індивідуального теплового пункту з автоматичним регулюванням уможливить забезпечити як комфортний режим у квартирах співвласників, так і  економію коштів на опалення».

Співвласники багатоквартирного будинку, де створено ОСББ «Шахтарський 1», сьогодні можуть кого завгодно переконати у тому, що зробили правильний вибір форми управління своїм будинком. 

Вони разом приймають найбільш ефективні рішення щодо управління  спільним майном, турбуючись про його збереження та поліпшення технічного стану; самі створюють собі комфортні умови проживання, обираючи сумлінних підрядників для отримання необхідних послуг з обслуговування будинку; завжди можуть проконтролювати, на що витрачаються їхні внески, і що, мабуть, найважливіше – робота заради спільного блага об’єднує.

Сусіди у будинку з ОСББ стають більш доброзичливими та уважними один до одного, разом створюють гарний соціальний клімат у своєму будинку, а далі вже й на вулиці, у місті та країні. Прийшов час гуртуватися!  

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна».  Проєкт спрямований на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ, реалізується із квітня 2021 р. по вересень 2022 р., охоплюючи своєю діяльністю і місто Покровськ.

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

https://www.facebook.com/GoodNeighborsOneCountry/

https://www.instagram.com/good_neighbors_one_coutry/

https://www.youtube.com/channel/UCgsZt0fNdNz-5YPmxnAeVzA

телеграм-канал «Країна Добросусідства»: t.me/OSBB_OK

чатбот «Країна Добросусідства бот»: https://salebot.site/r/osbb_ok_1

***

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
96
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0