Успішний кейс ОСББ “Імперіал”, м. Старобільськ

Дата публікації: 28.06.2021

ЛЮДИ ТА ЇХНІ БУДИНКИ: ОСББ м. СТАРОБІЛЬСЬКА

Слово «Імперіал» має декілька різних значень: назва золотої монети, коньяку,  округу в американському штаті Каліфорнія, готелю на Рінгштрассе у Відні, висотного комплексу в індійському місті Мумбаї…

А «Імперіал м. Старобільськ»  ̶ це об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, створеного у житловому гуртожитку, що розташований по вул. 1 Травня, 18 у м. Старобільську Луганської області. 

Ось так  виглядає цей триповерховий будиночок із силікатної цегли, в якому 40 кімнат. Хоч і не Відень, але у пристойному стані.

А ось мешканці будинку опинилися у складній ситуації, і на те було кілька причин.

Цей будинок - єдиний у Старобільському районі, що опалюється газовою мінікотельнею. Власником її є міська рада, а експлуатує - ОСББ «Імперіал м. Старобільськ».

Більшість жителів гуртожитку належить до  вразливих верств населення. Але місцеве управління праці та соціального захисту населення не надавало їм субсидії на опалення. Причина була формальна: розмір субсидії потрібно було обчислювати виходячи з тарифу на послугу з централізованого опалення, встановленого для споживачів у місті. Але ні в місті, ні взагалі в районі тарифи на послугу з постачання теплової енергії не встановлені, оскільки відсутня  тепломережа і ліквідоване теплопостачальне підприємство.

Через низькі статки та відсутність державної допомоги, мешканці понад чверті кімнат не сплачували за комунальні послуги у повному обсязі.

А ОСББ ж купувало газ для самозабезпечення опаленням всіх мешканців і за умовами договору повинно було вчасно розраховуватись за весь обсяг спожитого газу.

За кілька років борг ОСББ.  перед газопостачальною компанією «Нафтогаз України» сягнув 117 тис. грн. При цьому 60 % загальної суми боргу нагромадили мешканці 11 неприватизованих кімнат, власником яких є міська рада. До неї і звернулися жителі гуртожитку із проханням компенсувати борги за мешканців неприватизованих кімнат. Проте підстав для відшкодування ОСББ цих боргів керівництво міста не побачило, а тому співвласникам лише порадили активніше працювати з неплатниками.    

А що ж робило керівництво ОСББ? Нічого. Голова правління, уже колишній, не сильно переймаючись роботою з неплатниками, просто витрачав внески співвласників будинку на свою зарплатню.

Активні співвласники розглядали різні можливості вирішення проблеми, зокрема зробити у будинку індивідуальне газопостачання. Але через відсутність системи вентиляції це було неможливо. Могло би допомогти встановлення індивідуального електричного опалення, але такий підхід потребував би великої суми коштів, яких у власників просто не було.

Дієвим кроком стало звернення до Старобільської районної державної адміністрації. Проблеми гуртожитку почав вирішувати перший заступник голови РДА  Володимир Череватий (на фото), якого запросили на загальні збори разом з іншими представниками влади. Під час зборів співвласники будинку виробили план дій, який насамперед передбачав переобрання голови правління ОСББ.

Очільницею ОСББ «Імперіал м. Старобільськ» стала Анастасія Домнич (на фото).

Запланували підписання договору із ГК «Нафтогаз України» про реструктуризацію боргу.

Прийняли рішення остаточно відмовитися від ідеї опалювання будинку за рахунок електропостачання та з’ясувати можливість отримання субсидії тими мешканцями будинку, які мали на неї право, але не могли раніше це право реалізувати.

По допомогу звернулися до Міністерства розвитку громад та територій України і отримали ґрунтовне пояснення, яке дозволило застосувати механізм розрахунку субсидії виходячи з встановленого ОСББ внеску на опалення, який не більший, ніж середній по Україні тариф на послугу з постачання теплової енергії.

Міністерство надало листа з роз’ясненнями та величиною середнього тарифу по країні. Завдяки цьому, Управління соціального захисту населення Старобільської РДА провело нарахування субсидій мешканцям гуртожитку.

Субсидія була нарахована з початку опалювального сезону, що дало можливість погасити більшу частину боргу.

Правління ОСББ разом із активом будинку провели роботу з неплатниками, що дозволило виконати умови договору про реструктуризацію з газопостачальною компанією та без форс-мажору закінчити опалювальний сезон.

Завдяки вдалому розв’язанню проблеми, у співвласників будинку з’явилися віра у власні сили та бажання  змінювати на краще свій спільний дім.

Протягом квітня - червня 2021 року на прибудинковій території співвласники висадили квіти на клумбах; провели толоку та розчистили двір; а також встановили дитячий майданчик.

На вході до будинку оновили мурал із гаслом «Неможливо? Можливо, якщо ти в це віриш!»

Співвласники будинку з ОСББ «Імперіал м. Старобільськ» закликають містян: «Об’єднуйтесь, дійте разом, звертайтеся до органів влади, говоріть не тільки про проблеми своїх будинків, а і про спільні успіхи. Все у наших руках!».

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна».  Проєкт спрямований на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ, реалізується із квітня 2021 р. по вересень 2022 р., охоплюючи своєю діяльністю і місто Старобільськ.

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

https://www.facebook.com/GoodNeighborsOneCountry/

https://www.instagram.com/good_neighbors_one_coutry/

https://www.youtube.com/channel/UCgsZt0fNdNz-5YPmxnAeVzA

телеграм-канал «Країна Добросусідства»: t.me/OSBB_OK

чатбот «Країна Добросусідства бот»: https://salebot.site/r/osbb_ok_1

***

@admin
@admin
+1751
Рейтинг
313
постів
74
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0