Успішний кейс ОСББ “Наш будинок Шкільна,18”, м. Торецьк

Дата публікації: 09.06.2021

ЛЮДИ ТА ЇХНІ БУДИНКИ: ОСББ м. ТОРЕЦЬКА

Що пов’язує топоніми Торецьк і Нью-Йорк? Новгородське – селище міського типу, що підпорядковане місту Торецьк і розташоване  у 10 км від нього, до 1951 р. називалося Нью-Йорк. Після здобуття Україною незалежності, селищна громада робила кілька спроб повернути стару, історичну назву. Нарешті 3 лютого 2021 р. профільний комітет ВР підтримав постанову про перейменування смт Новгородське у смт Нью-Йорк. На жаль, поки це рішення не ухвалено парламентом та президентом, але мешканці прифронтового селища сподіваються на перемогу.

У м. Торецьку створено Асоціацію ОСББ «Нью-Йорк», куди входять 37 багатоквартирних будинків ОСББ. Керівником АОСББ є Іван Руденко, авторитетна у Новгородському і Торецьку людина з активною громадянською позицією та успішним організаційним досвідом. Саме він заснував перше ОСББ у своєму селищі.

Яка ж передісторія створення цього ОСББ?

Розповідає Іван Руденко: «Наш будинок №18 по вул. Шкільній – це зведена у 1992 р. трьохпід’їздна чотириповерхова будівля, яка у 2015 р. опинилася на межі активних бойових дій. А сховатися від обстрілів  у підвалі будинку  було неможливо через його забруднення сміттям та каналізаційними стоками.  Почали ми з сусідами з’ясовувати, хто ж повинен прибирати підвал? Виявилося, що це обов’язок недбайливої компанії-управителя, якій ми платили гроші за управління нашим будинком».

Власники квартир зробили детальний огляд свого будинку і переконалися, що в доброму стані перебуває лише покрівля. Особливі проблеми були з комунікаціями: трубопроводи водопостачання, каналізації і навіть опалення часто протікали, стояки перекрити було неможливо навіть під час аварій – запірна арматура не працювала.  Якщо хтось із мешканців верхніх поверхів заливав сусідів знизу, то вода текла у підвал. Навколо будинку практично всюди було відсутнє вимощення. За сильних злив дощова вода також стікала під будинок.

Активні співвласники на чолі з Іваном Руденком вирішили: «спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих»  ̶  і у 2015 р. створили об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Над назвою довго не розмірковували:  ОСББ «Наш будинок Шкільна 18».

І знову слово пану Івану: «Я почав шукати інформацію в Інтернеті про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, бо на той час в ОМС не було детальної інформації щодо необхідних кроків зі створення ОСББ.  Багато чого доводилося робити самому, зокрема розробляти проект статуту об’єднання, інші документи. Разом із найбільш активними співвласниками, ми готували проведення установчих зборів. Ми мріяли, що завдяки створенню ОСББ,  якість обслуговування нашого будинку буде прикладом для інших».

Іван Руденко згадує, що серед мешканців будинку були й опоненти – 10-15 осіб не хотіли створення ОСББ. Вони скаржилися, куди тільки можна було. Активісти проводили з ними роз’яснювальну роботу, обґрунтовували переваги ОСББ. А вже коли ці «противники» побачили перші результати діяльності об’єднання, то почали змінювати своє ставлення до колективного управління житлом.

Новостворене ОСББ  запланувало  низку першочергових робіт, які потрібно було виконати у будинку. Насамперед позбавилися від сирості у  підвальному приміщенні, разом прибрали сміття та речі, які довго зберігали у підвалі.

Потім почали проводити капітальний ремонт мереж тепло- та водопостачання.   Оновили всю запірну арматуру, щоб у випадку аварійної ситуації можна було би перекрити окремий стояк, а не весь будинок.

Виконали повну заміну труб системи водовідведення, які були у жахливому стані і «розсипалися» на очах. Все це було зроблено за внески співвласників будинку.

Ще в ОСББ була проблема зі станом бетонних підходів до під’їздів. З них сторчали кінці арматурних прутків, чіпляючись за які падали діти та літні люди, дехто навіть отримував травми.  

У 2020 р. за допомогою програми «Перетворимо український Нью-Йорк разом» однієї із приватних компанії, що працюють у місті, ОСББ зробило ремонт вхідної групи – встановили металеві конструкції та накрили полікарбонатом навіси над під’їздами. Поставили лавочки біля під’їздів.

Грантова допомога становила 50,0 тис грн, співфінансування (кошти ОСББ) – 20,0 тис грн.

Вистелили тротуарною плиткою підходи до під’їздів, зробили вимощення навколо будинку.

Впровадження  цих заходів сприяло тому, що жителі стали  відчувати на собі підвищення якості управління будинком через ОСББ.  

Коли поклали тротуарну плитку біля під’їздів, то мешканці  сусідніх будинків почали  замислюватися про створення ОСББ і в себе. Вони запитували про голову правління ОСББ у бабусь на лавочках. «Сарафанне радіо» надавало схвальні відгуки щодо особистісних якостей керівника ОСББ: «Хороший хлопець, можна довіряти». Івана Руденка стали запрошувати на свої збори мешканці інших будинків для допомоги у створенні ОСББ. Він не відмовлявся, допомагав усім бажаючим. Ось так із легкої руки селищного активіста, відповідальної та небайдужої людини, почали з’являтися об’єднання співвласників багатоквартирного будинку у селищі Новгородському та збільшуватися кількість ОСББ у місті Торецьку.

Діяльність ОСББ  «Наш будинок Шкільна 18» сприяє кращому згуртуванню сусідів.  Співвласники будинку щорічно восени та навесні проводять толоки. Прибирають прибудинкову територію, підрізають дерева, висаджують рослини.  А потім у своєму чистому, сухому і світлому підвалі збираються на куліш, шашлик, чаювання із солодощами і обговорюють свої проблеми та здобутки, ближче знайомляться один з одним. Зрозуміло, що у карантинний період це відбувається  із дотриманням соціальної дистанції та використанням захисних масок і санітайзерів.  

Варто відмітити,  що ОСББ селища та міста плідно співпрацюють з Торецькою військово-цивільною адміністрацією, яка активно підтримує ефективних власників житла. Зроблено поточний ремонт внутрішньо квартального дорожнього покриття біля будинку №12 по вулиці Лісна та будинку №11 по вулиці Віктора Сорочука.

У центральній частині міста Торецька ВЦА розпочала роботи з капітального ремонту внутрішньо квартального асфальтного покриття біля будинку №12 по вулиці Маяковського. Після його закінчення Асоціація ОСББ «Нью-Йорк» проведе заміну старого покриття перед під'їздами тротуарною плиткою.

Ось так об’єднання співвласників багатоквартирного будинку у Новгородському та Торецьку перетворюють свої домівки.

Іван Руденко зазначає: «Якщо ми не будемо ставитися з повагою до своїх  сусідів та об’єднуватися навколо спільної мети – зробити наші оселі та життя в них кращим,  якщо будемо діяти як лебідь, рак та щука з відомої байки, то не доб’ємося нічого. Сьогодні у багатьох містах ОСББ – це те, що об’єднує людей, робить їх небайдужими, поліпшує усвідомлення ними необхідності громадської участі у вирішенні міських проблем, розвиває добросусідські відносини. Тож створюймо успішні ОСББ по всій Україні та гуртуймося!».

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна».  Проєкт спрямований на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ, реалізується із квітня 2021 р. по вересень 2022 р., охоплюючи своєю діяльністю і місто Торецьк.

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

https://www.facebook.com/GoodNeighborsOneCountry/

https://www.instagram.com/good_neighbors_one_coutry/

https://www.youtube.com/channel/UCgsZt0fNdNz-5YPmxnAeVzA

телеграм-канал «Країна Добросусідства»: t.me/OSBB_OK

чатбот «Країна Добросусідства бот»: https://salebot.site/r/osbb_ok_1

***

@admin
@admin
+1757
Рейтинг
314
постів
79
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0