Успішний кейс ОСББ “Хата,15”, м. Лисичанськ

Дата публікації: 23.06.2021

ЛЮДИ ТА ЇХНІ БУДИНКИ: ОСББ м. ЛИСИЧАНСЬКА

У м. Лисичанську Луганської області  є ОСББ із цікавою назвою «ХАТА 15». Але це не та хата, що скраю, а успішне об’єднання співвласників  багатоквартирного будинку, якому пішов п’ятий рік. 

Самому будинку, де створене це ОСББ,  вже під 50 років. Навіть для людини це досить серйозний вік, а будинки, на жаль, «старіють» раніше. Цей будинок №15  розташований  у кварталі Центральний м. Лисичанська, і звели його ще у далекому 1974 році.

П’ятиповерхова будівля  має 4 під’їзди  і  70 квартир. 

Понад 40 років будинок обслуговувався ЖЕКом. Старожили згадують, що інколи ЖЕК щось робив, аби «протрималось тиждень», а конструкції  і  комунікації будинку  не ремонтувалися і тому останніми роками перебували  у поганому стані.

У чотирьох квартирах мокріла стеля, бо дах протікав. Вентиляційні канали на даху  розсипались. Металевий водовод у підвалі був заіржавленим. У першому під’їзді перший поверх потерпав від каналізаційних  заторів.

Посеред  двору росли 10 дерев, які через свій вік і розмір становили  загрозу для  вікон і балконів будинку. Проте на звернення мешканців стосовно вирішення проблеми з цими деревами, впродовж кількох років поспіль не було жодної реакції. 

Мешканці  два останніх роки перед створенням ОСББ стояли в черзі ЖЕКа на ремонт другого під’їзду. ЖЕК обіцяв його зробити у 2016 р., за умови придбання мешканцями фарби.  Її придбали, а ремонту  під’їзд так і не дочекався. 

Нарешті у співвласників урвався терпець, і вони вирішили взяти управління будинком у свої руки.

Голова правління ОСББ «ХАТА 15» Інна Міхаль  впевнена: «Можна жити за принципом «моя хата скраю». Запевняти себе, що ти нічого не вирішуєш, дозволяти іншим робити вибір, а потім когось звинувачувати, що все йде не так. А можна самим приймати рішення і нести за них відповідальність. Ми обрали створення ОСББ, бо відповідальність за свою власність несе власник. Інколи буває складно відповідати за наслідки свого вибору. Але воно того варте - самим будувати своє життя!».

Ініціативна група будинку переконливо пояснювала власникам квартир - співвласникам багатоквартирного будинку про переваги колективного управління спільним майном, яким є їхній будинок: його дах та стіни, вікна та сходові клітини, інженерні комунікації, технічні й допоміжні приміщення тощо.

У серпні 2016 року на установчих  зборах співвласників  більшістю голосів (порахували до десятих відсотка  ̶  85,3 %) було прийняте рішення про створення ОСББ.

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «ХАТА 15» почало діяти з  01 січня.2017 року. 

Внески на утримання будинку були і є невеликими. Спочатку внесок становив 1,2 грн/м2. Така ситуація зберігалася впродовж перших 10 місяців роботи ОСББ. Зрозуміло, що цих коштів не вистачало, і тому співвласниками було прийняте  рішення щодо збільшення розміру внеску до 2,0 грн/м2. Через сім місяців на загальних зборах співвласники підвищили розмір внеску до 3,0 грн/м2. Такий розмір внеску є середнім по місту.

У будинку мешкає багато пенсіонерів,  тому, приймаючи рішення про розмір внеску,  орієнтувалися на їхні фінансові можливості.

Інна Міхаль каже: «Головне, що відчули наші співвласники,   ̶  ОСББ дає можливість самим за свої кошти вирішувати проблеми будинку. За менше ніж 5 років, завдяки створенню ОСББ, ми своїми силами зробили більше, ніж за 20 попередніх років».  

Зрозуміло, що не все одразу можна зробити у будинку з невеликою кількістю квартир, де внесок на його обслуговування є дуже помірним.  

У ОСББ «ХАТА 15» співвласники рухалися маленькими кроками, разом вирішуючи, що саме треба робити у будинку чи на прибудинковій території, в якій послідовності, і скільки це має коштувати.

Очевидно, що співвласники цього будинку добре опанували мистецтво маленьких кроків, тому що кожен рік управління житлом через статутні органи СББ знаменувався низкою конкретних поліпшень.

Так, у 2017 року замінили каналізаційний відвід у першому під’їзді; зробили косметичний ремонт другого під’їзду та перших поверхів решти під’їздів. Нарешті змогли спилити всі аварійні дерева.

А далі продовжили приводити до ладу свій будинок. У 2018 році зробили капітальний ремонт даху зі стяжкою і двома шарами руберойду над чотирма квартирами, мешканці яких найбільш страждали від дощів. Відновили три вентиляційних канали. Замінили  каналізаційний відвід у другому під’їзді, і  металевий водовід на пластиковий.

У 2019 році продовжилася робота із ремонту даху над іншими квартирами верхніх поверхів та відновлення вентиляційних каналів. Відбулася заміна однієї  із трьох  ліній тепломережі у підвалі.

Минулого року зробили ганок у першому під’їзді та герметизацію 40 погонних метрів міжпанельних швів.

У бережливих господарів нічого не пропадає: з демонтованих металевих труб виготовили і встановили у дворі металоконструкції для сушіння білизни і вибивання килимів

Цьогоріч придбали  газонокосарку  ̶ .співвласники хочуть створити на прибудинковій території затишні  зелені зони. 

Жителі будинку №15 мають ще багато планів на цей рік, у тому числі збудувати повністю зруйноване вимощення, зробити поточний ремонт ганків решти під’їздів та привести до ладу цоколь.

Співвласники своєї ХАТИ 15 впевнені, що завдяки створенню ОСББ і його ефективній роботі, можна жити з комфортом і не дуже дорого за це платити. 

А головне – це можливість вирішувати все разом, прислухаючись один до одного, поважаючи своїх сусідів та перетворюючи життя у своєму будинку на омріяну реальність!  

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна».  Проєкт спрямований на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ, реалізується із квітня 2021 р. по вересень 2022 р., охоплюючи своєю діяльністю і місто Лисичанськ.

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

https://www.facebook.com/GoodNeighborsOneCountry/

https://www.instagram.com/good_neighbors_one_coutry/

https://www.youtube.com/channel/UCgsZt0fNdNz-5YPmxnAeVzA

телеграм-канал «Країна Добросусідства»: t.me/OSBB_OK

чатбот «Країна Добросусідства бот»: https://salebot.site/r/osbb_ok_1

***

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
70
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0