Чи призначається житлова субсидія, якщо єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування сплачено не повністю?

Дата публікації: 12.09.2022

Положенням про порядок призначення житлових субсидій (п. 14, підпункт 3) встановлено, що житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо:

у складі домогосподарства або у складі сім'ї члена домогосподарства є особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії ..., і в цьому періоді:

  • у них взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії; або
  • нарахований середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; та/або
  • ними або за них не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄВС) у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (крім військовослужбовців, а також осіб, стосовно яких наявна заборгованість роботодавця зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, або осіб, які відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

Проте житлові субсидії за наявності таких обставин призначаються, якщо особи, доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії:

сплатили (за них сплачено) єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, «протягом кварталу, що передує кварталу» перед місяцем звернення за призначенням житлової субсидії.

Тобто навіть за відсутності доходів субсидія буде призначена, якщо особою сплачено ЄСВ протягом одного кварталу. Отже, якщо особа, яка не має доходів, ніде не працює, не перебуває на обліку у службі зайнятості, самостійно звернеться до ДФС і сплатить ЄСВ за один квартал (це має бути «квартал, що передує кварталу перед місяцем звернення за призначенням житлової субсидії»), субсидія такій особі (домогосподарству, у складі якого є така особа) буде призначена.

Але важливим критерієм є також умова сплати ЄСВ у розмірі не меншому ніж мінімальний. Коли людина працює на умовах неповної зайнятості і, відповідно, отримує меншу зарплатню, важливо, щоб навіть при нарахуванні зарплатні у розмірі меншому від мінімального ЄСВ сплачувався роботодавцем у повному обсязі (як з мінімальної зарплатні).

Положенням було передбачено (до листопада 2021 року), що органи соціального захисту контролюють сплату ЄСВ такими особами протягом всього строку призначення житлової субсидії і припиняють виплату у разі несплати. Постановою КМУ №1184 від 15.11.2021 це обмеження було скасовано. Тепер субсидія, призначена за умови сплати ЄСВ за квартал, не може бути припинена з причини несплати ЄСВ протягом терміну її призначення.

@admin
@admin
+1751
Рейтинг
313
постів
41
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0