Хто затверджує «тариф» для ОСББ?

Дата публікації: 23.12.2021

ОСББ є найкращою формою управління будинком, оскільки дозволяє співвласникам самостійно визначати, як використовувати своє майно, скільки грошей платити на його утримання і розпоряджатися своїми коштами.

Ця форма управління дає  безліч можливостей для того, щоб обрати найкращий варіант утримання свого будинку і задоволення своїх “комунальних” потреб. Оцінивши варіанти, можна  самостійно  регулювати, де заощадити, а куди інвестувати більше коштів.

Закон дозволяє ОСББ здійснювати так зване “самозабезпечення”. Тобто, власними силами або з залученням підрядників утримувати будинок, забезпечувати потреби в опаленні, водопостачанні тощо. Закон прямо говорить, що така діяльність не є господарською, а є господарським забезпеченням діяльності негосподарюючих суб’єктів.

Тож співвласники в ОСББ можуть власними руками або руками найманих працівників утримувати будинок. За допомогою автономної котельні його опалювати, а за допомогою власної свердловини - забезпечувати себе водою.

І від цього ОСББ не стає виробником або виконавцем житлово-комунальних послуг відповідно до Закону “Про житлово-комунальні послуги”. Адже виконавцем житлово-комунальних послуг може бути лише суб'єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання відповідних послуг та який може забезпечити виконання своїх обов'язків.

ОСББ  не надає і не виробляє таких послуг, а здійснює самозабезпечення. А відтак - і не формує цін чи тарифів на послуги. Самозабезпечення в ОСББ фінансується за рахунок внесків співвласників, а не плати за послуги.

Але як же тоді визначається, скільки коштів кожен співвласник повинен вносити на рахунок ОСББ? Хто встановлює розмір внесків?

Відповідь - самі співвласники будинку. Точніше, загальні збори ОСББ. Правління готує свої пропозиції, а загальні збори на їх основі спершу затверджують кошторис. У кошторисі фіксується загальна потреба в коштах. Далі цю загальну суму ділять на квадратні метри. І таким чином дізнаються розмір внеску з одного квадратного метра квартири чи нежитлового приміщення. Все просто і логічно, звичайна математика. І рахують та затверджують самі ті, хто й платитиме - співвласники.

Тож, жодного втручання в цей процес з боку органів державної влади чи місцевого самоврядування закон не передбачає. І об’єктивно немає в цьому потреби.

Таким чином, відповіді на запитання «Який буде тариф?» немає, бо в ОСББ немає самого тарифу, а є внесок. І сказати, який буде  обраний внесок, можуть тільки самі співвласники.

Якщо  зробити занадто малий внесок, то в такому випадку його може не вистачити на наймання працівників. Тоді самі співвласники будуть мити підлогу, місця загального користування залишаться без світла. Мешканці будуть ходити  пішки, бо за ліфт з такими внесками не сплатиш,  на ремонт не відкладеш.

А ще необхідно розуміти, що в разі поломки ліфт сам не відремонтується. І сміття само себе не вивезе. Тому - так, співвласники вільні у своєму виборі розміру внесків. Але свобода ця обмежена об’єктивними потребами будинку. І завдання співвласників - знайти оптимальний баланс потреб і можливостей.

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
270
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0