Як бути, коли власник відмовляється платити ОСББ, якщо не укладено договір?

Дата публікації: 05.01.2022

Власники квартир і нежитлових  приміщень часто вимагають від ОСББ для оплати внесків укладання договору на ...

На що?

І ось тут ми зупиняємося.

По-перше. Законом України «Про ОСББ" не передбачається укладання договору між власниками квартир та нежитлових приміщень та об`єднанням. Усі взаємовідносини регулюються статутом ОСББ. Відносини в ОСББ - статутні, а не договірні.

По-друге. Сплата внесків на утримання будинку та прибудинкової території - це обов'язок співвласників в силу закону, без будь-яких договорів.

Дуже часто в наших будинках розташовані квартири та нежитлові приміщення, власниками яких є державні та комунальні бюджетні установи.

Вони розглядають ОСББ по-старому, як якийсь комунальний ЖЕК, що надає житлові послуги. Тому й бухгалтерський облік ведуть як розрахунки з комунальною установою.

Наприклад, бюджетна організація вимагає договору і акту, щоб платити в ОСББ. Але в тому-то й річ, що де немає послуги - там немає і договору на послугу, немає і акту про надані послуги. ОСББ, яке здійснює самозабезпечення, просто не може і не має правових підстав надавати такі документи. А обов’язок платити у власника все одно є. Незалежно від того, чи є цей власник фізичною або юридичною особою, державою чи територіальною громадою. Платити - просто в силу закону. Така на сьогодні позиція і судів, у тому числі - Верховного Суду.

Як же бути співвласникам - юридичним особам? Чи територіальним громадам, державі, або бюджетним установам, які їх представляють?

Відповідь – для початку правильно вести власний облік.

Відповідно до Закону “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, “первинний документ” – документ, який містить відомості про господарську операцію.

Тобто, це може бути не обов’язково договір і акт. А може бути і рахунок, і бухгалтерська довідка, і інший документ. За умови, що він містить необхідні відомості: дату, номер, реквізити платника й одержувача, призначення платежу, період платежу, підставу платежу, посаду, підпис, прізвище, особи, що склала документ.

Нагадую, ОСББ має особливий статус юридичної особи, який закріплений Законом України «Про ОСББ». ОСББ неприбуткова організація, що не надає послуги!

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, бюджетні організації повинні у своїх кошторисах передбачати сплату внесків в ОСББ за кодом економічної класифікації видатків бюджету  № 2800 “Інші поточні видатки”, а не 2270 “Оплата  комунальних послуг та енергоносіїв”.

Тоді й питання про "послуги" не виникатиме.

Причина нерозуміння діяльності ОСББ також полягає у тому, що до сьогодні бюджетні установи так і  не визначались зі своїм представником, який повинен бути призначений для представництва територіальної громади або держави як співвласника в багатоквартирних будинках, в яких є власність (квартири або нежитлові приміщення).

Такий представник повинен брати участь у загальних зборах, голосуванні та прийнятті рішень щодо всіх питань ОСББ. У  тому числі й по кошторису та розміру внесків.
Ось така аргументована відповідь тим співвласникам, які відмовляються сплачувати внески ОСББ, бо з ними «не уклали договір». 

@admin
@admin
+1749
Рейтинг
312
постів
2686
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0