Як бути, коли власник відмовляється платити ОСББ, якщо не укладено договір?

Дата публікації: 05.01.2022
Часто власники квартир і нежитлових приміщень вимагають від ОСББ укладання договорів для оплати внесків. Але ж Закон України "Про ОСББ" не передбачає укладання таких договорів. Усі взаємовідносини тут регулюються статутом.
 
Бюджетна організація вимагає договору і акту, щоб платити в ОСББ. Але відповідно до ст. 1 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, “первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію”.
 
Тобто, це може бути і рахунок, і бухгалтерська довідка, і інший документ, за умови, що він містить необхідні відомості: дату, номер, реквізити платника й одержувача, призначення платежу, період платежу, підставу платежу (ст.15 згаданого Закону, рішення загальних зборів, яким затверджено внески), посаду, підпис, прізвище, особи, що склала документ тощо.
 
Бюджетні організації відповідно до п.2.6 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої Наказом Міністрества фінансів України від 12.03.2012 № 333, сплату внесків в ОСББ повинні передбачати за КЕКВ 2800 “Інші поточні видатки”, а не КЕКВ 2270 “Оплата комунальних послуг та енергоносіїв”.
 
Тоді й питання про "послуги" не поставатиме. Більше деталей у нашому сюжеті.
 
І памятайте, з добрими людьми, згоди завжди можна дійти.

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
916
2
0
Рейтинг посту: +6
Поширити
Коментарі
Коментарі: 4
Якщо квартира не має власника хто платить за неї внески в ОСББ?
2
0
1 рік тому
Нема такого поняття, як квартира не має власника, кожна квартира має власника - державу або територіальну громаду. І цей власник має такі самі права й обов’язки, що й будь-який інший власник будь-якої іншої квартири в багатоквартирному будинку. Держава, територіальна громада так само зобов’язані сплачувати внески в ОСББ, встановлені загальними зборами, і так само мають право брати участь у голосуванні та письмовому опитуванні. Свої права і обов’язки держава і територіальна громада реалізують через, відповідно, органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Зазвичай відомості про такий орган зазначені в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно в графі “власник”: наприклад, “Держава Україна в особі Фонду державного майна України”. Тож саме такі органи - представники держави або територіальної громади відповідають перед ОСББ за сплату внесків. А докладніше про сплату внесків за приміщення державної і комунальної власності ми розповімо наступного разу.
1
0
1 рік тому
Доброго дня. Якщо власник квартири наробив шкоди в під'їзді, але не хоче сплачивати збитки грошима, а віддати бартером, це можливо?
0
0
1 рік тому
Власник, який заподіяв збитки майну, що перебуває у спільній власності або власності інших співвласників, зобов'язаний відшкодувати заподіяні збитки в повному обсязі. Власник несе відповідальність за збитки, заподіяні особою, яка проживає спільно з ним, а також будь-якою іншою особою, яка проживає у квартирі згідно з договором оренди або з відома власника, якщо інше не передбачено договором оренди або іншим договором між власником і цією особою. Відшкодування збитків може здійснюватися у грошовій чи в іншій формі за згодою сторін або за рішенням суду.
0
0
1 рік тому