Як управляти спільним майном багатоквартирного будинку

Дата публікації: 31.08.2022
Поговоримо про важливу тему - форми управління і можливість співвласників обирати, змінювати форми управління .
"Як управляти?" - запитаєте ви. Право власності на спільне майно може бути реалізовано співвласниками в установленому законодавством порядку. Нагадаємо: наразі співвласники мають право обирати з-поміж трьох механізмів управління будинком:
1) здійснення самостійного управління шляхом прийняття всіх рішень на загальних зборах;
2) створення ОСББ;
3) передання всіх або частини функцій з управління відповідному суб’єкту господарювання — управителю.
Зважаючи на це, можливі такі механізми управління спільним майном:
• якщо в будинку створено ОСББ, останнє може визначати порядок користування спільним майном відповідно до статуту об’єднання (ч. 1 ст. 16 Закону № 2866-III);
• у разі здійснення управління будинком управителем (суб’єктом господарювання — юридичною чи фізичною особою) порядок управління спільним майном визначається на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком (ст. 11 Закону № 417-VIII);
• у випадку здійснення безпосереднього управління будинком співвласниками повноваження щодо розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку, установлення, зміни та скасування обмежень щодо користування спільним майном мають відповідні збори співвласників (ч. 2 ст. 10 Закону № 417-VIII).
Більше деталей у нашому сюжеті - https://youtu.be/aZcYgH6eTk8
Але пам'ятайте, хто дбає, той і має!

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
363
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 7
Доброго дня. А якщо квартири неприватизовані, хто голосує на установчих та загальних зборах від імені неприватизованих квартир?
2
0
1 рік тому
Т.зв. “неприватизовані” квартири мають свого власника – державу або територіальну громаду. Тож саме уповноважений представник відповідного державного органу або органу місцевого самоврядування і голосує на установчих та загальних зборах ОСББ. Посилання: ст.ст. 6 і 10 Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” ст.ст. 170-172 Цивільного кодексу України
1
0
1 рік тому
Добрий день. Один із мешканців нашого ОСББ хоче здати свою квартиру приватній особі підприємцю, чи має він таке право?
2
0
1 рік тому
Доброго дня. Власник приміщення у багатоквартирному будинку, в якому створене об'єднання, може здати його в оренду для проживання фізичній особі або для здійснення господарської, підприємницької та іншої не забороненої законом діяльності фізичній або юридичній особі, якщо така діяльність не суперечить встановленим нормам використання приміщень у жилих будинках та не завдає шкоди інтересам власників (користувачів) і навколишньому середовищу.
2
0
1 рік тому
Якщо господар хоче переробити свою квартиру на 1 поверху в магазин, а також просить взяти в оренду коляску, ми можемо на зборах дозволити йому орендувати її у ОСББ?
2
0
1 рік тому
Доброго дня. За необхідності може бути здійснене переведення приміщення у нежиле на термін дії договору оренди або постійно у порядку, встановленому законодавством. Об’єкти, що належать до спільного майна багатоквартирного будинку, можуть за рішенням загальних зборів об’єднання передаватися в користування, у тому числі на умовах оренди, фізичним та юридичним особам за умови, що не будуть погіршені умови експлуатації багатоквартирного будинку.
1
0
1 рік тому