Якщо право власності на допоміжне приміщення не реєструється, то де мають фіксуватися його межі та площа (наприклад, при передачі в оренду)?

Дата публікації: 24.01.2022

Чинне законодавство не передбачає державної реєстрації права власності на допоміжні приміщення багатоквартирного будинку. Але це не означає, що права спільної власності співвласників на нього не існує. Це право не підлягає окремій державній реєстрації, але тим не менше існує - просто в силу прямої норми закону. Свого часу Конституційний Суд України з цього приводу висловився так: “Підтвердження права власності на допоміжні приміщення не потребує здійснення додаткових дій, зокрема створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, вступу до нього” (рішення від 2 березня 2004 року № 4-рп/2004).

Але чим же визначається статус приміщення як допоміжного та його межі й площа? Відповідь проста - технічною документацією на багатоквартирний будинок. До складу якої входять, зокрема, технічний паспорт з поповерховим планом та експлікацією приміщень, документ (залежно від часу - акт, декларація), що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, а також інші документи. Тож коли необхідно підтвердити право спільної власності на допоміжні приміщення - саме до цих документів слід звертатися. Якщо ж співвласники (ОСББ) передають допоміжне приміщення в оренду, то зазвичай його межі також графічно позначаються в додатку до договору оренди - у витязі з поповерхового плану.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
68
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0