Запровадження і збір платежів в ОСББ Частина 2. Юридичні аспекти збору платежів в ОСББ. Поширені міфи. Судова практика

Дата публікації: 18.01.2023

17 січня 2023 року  для представників ОСББ та місцевих громадських організацій у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбулася друга частина вебінару про запровадження і збір платежів в ОСББ, його юридичні аспекти, поширені міфи та судову практику.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, розказав про заперечення і «зачіпки» боржників, зазначивши: «Часто люди з різних причин тихо не платять внески, тому треба одразу розраховувати на те, що з ними доведеться зустрітися в суді і зрозуміти, до чого вони апелюватимуть. І тут варто вкотре звернутися до статуту ОСББ, яке не є суб’єктом господарювання, не надає послуги, а здійснює самозабезпечення. Відносними між ОСББ і співвласниками є статутними, а не договірними». Також спікер порадив обеззброювати боржників ще до суду, дотримуючись порядку скликання загальних зборів і процедури голосування щодо фінансових питань, правильно розраховуючи розміри внесків, своєчасно і коректно формуючи квитанції, ведучи облік отриманих платежів.

Учасники дізналися про поширені міфи стягнення заборгованості зі співвласників у судовому порядку, серед яких найбільш розповсюджені: «Зараз дозволили не платити», «Після продажу квартири борг не стягнеш» та «Через три роки борги повинні списати». Експерт обговорив судову практику щодо сплати внесків в ОСББ та підсумував: усі співвласники зобов'язані сплачувати внески, народні міфи боржників є лише міфами. Та про те, що українське законодавство передбачає достатній, і не гірший, ніж в інших країнах, набір інструментів для стягнення внесків у судовому порядку. А практику роботи, зокрема судову, формуємо ми, i звертатися до суду слід вчасно і невідворотно, та користуватися при цьому правничою допомогою.

Пані Ірина з м. Жовті Води запитала: «Власником квартири є Міністерство оборони України, ордер на проживання виданий виконавчим комітетом територіальної громади. До моменту видачі ордеру за квартирою є заборгованість по внесках. До кого звертатись у такому випадку щодо стягнення заборгованості?» Пан Дмитро відповів, що варто апелювати до власника, а не мешканця. Те, що органи місцевого самоврядування видають ордери, ніяким чином не змінює відносин власності щодо будинку і конкретно цієї квартири. Вони лише розподіляють площі, але власник залишається власником. А учасниця Надія з м. Новомосковськ поцікавилася, що можна зробити з «неплатником», який виплатив борг ОСББ, але відмовляється сплачувати судові витрати і знову накопичує заборгованість. Дмитро Левицький відповів, що якщо суд вирішив їх стягнути – стягувати, як і основну суму, через виконавця.

Якщо бажаєте отримати  детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті:  https://www.youtube.com/watch?v=0ouuixcGqNs 

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

Посилання на презентацію 529.03 KB

@admin
@admin
+1751
Рейтинг
313
постів
72
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0