Запровадження і збір платежів в ОСББ Частина 1. Загальні засади запровадження, сплати та обліку внесків в ОСББ

Дата публікації: 13.01.2023

10 січня 2023 року для представників ОСББ та місцевих громадських організацій у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся вебінар, під час якого учасники обговорили загальні засади запровадження, сплати та обліку внесків в ОСББ.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, розкриваючи питання витрат, на які можуть збиратися внески в ОСББ, наголосив: «ОСББ – одна з форм управління будинком, але не управитель, є неприбутковою організацією, а також не є суб’єктом господарювання». Учасники дізналися про правила розрахунку та два головні принципи розподілу витрат та внесків відповідно до чинного законодавства. Відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат, а частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири.

Експерт нагадав про те, що компетенцією загальних зборів є затвердження кошторису, балансу об'єднання та річного звіту, а також визначення порядку сплати, переліку та розмірів (більшістю у 2/3 голосів) внесків і платежів співвласників. Спікер обговорив із присутніми «взаємозаліки» та готівкові розрахунки, презентував прийом та облік внесків співвласників в ОСББ, а ще порадив чітко встановити строк, періодичність та порядок сплати внесків.

Пані Ганна з м. Коблеве запитала: «Чи можна урівняти внески на всі трикімнатні та двокімнатні квартири, якщо площі трохи різняться? Усі трикімнатні –один тариф та всі двокімнатні – другий. Якщо всі мешканці згодні». Пан Дмитро відповів, що закон не дозволяє округлювати. Якби були якісь особливі технічні характеристики у цих квартир, тоді ще можна було би, хоча теж важко буде виправдати. Усе одно прив’язка до площі, внески треба порахувати з точністю до квадратного метра. Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, доповнила: «Ми всі свої дії маємо обґрунтовувати, тобто мати докази для суду – правовстановлюючі документи». А пані Яна з м. Біла Церква поділилася: «У моєму будинку власники магазину на 1-му поверсі хотіли зменшення внеску у зв’язку з тим, що не користуються ліфтом та мають окремий договір на вивезення побутових відходів. Не наполягали поки що». Учасниця Тетяна з м. Одеса поцікавилася: «Чи зобов'язане ОСББ мати платіжний термінал?» Пані Вікторія підказала, що ОСББ не повинні застосовувати РРО при жодних розрахунках. Об’єднання співвласників не мають завжди виконувати вимоги податкових органів, для цього варто розуміти сутність своєї діяльності, свій статус і місце.

Якщо бажаєте отримати  детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті:  https://www.youtube.com/watch?v=_GkOy38wI4k 

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

Посилання на презентацію 494.12 KB

@admin
@admin
+1775
Рейтинг
319
постів
129
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0