Актуальні питання діяльності ОСББ у воєнний час

Дата публікації: 07.12.2022

6 грудня у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників ОСББ та місцевих громадських організацій відбувся вебінар про найбільш актуальні фундаментальні принципи роботи ОСББ в Україні під час війни, створення і початок їхньої діяльності.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, наголосив, що статус ОСББ є незмінним, воно не є суб'єктом господарювання, процедури залишаються сталими, внески платити треба, а воєнний стан не є приводом перекладати свої обов’язки на інших. А також надав рекомендації, як варто спілкуватися з органами місцевого самоврядування та військовими адміністраціями.

Спікер детально розібрав запитання учасників, серед яких переважно ті, що стосуються прийняття рішень, проведення загальних зборів під час воєнного стану, коли мешканці або правління знаходяться не на місці. Пан Дмитро спростував міфи "зараз зібрання проводити не можна" та "ми не знаємо, кого кликати", акцентувавши увагу учасників на тому, що загальні або установчі збори ОСББ – орган управління юридичної особи, а не "масове зібрання" - фізично може прийти двi особи, і вони відбудуться. А доступ до держреєстрів у вільних та деокупованих регіонах вже відновлено або відновлюється, судова практика схильна залишати в силі прийняті рішення, якщо без неповідомленого власника необхідна більшість голосів досягається. 

Пан Костянтин з м. Запоріжжя поцікавився: «У 2014-2015 роках місцева влада вирішила зробити у підвалах всіх будинків "укриття", тепер вимагають від ОСББ у цих приміщенням наводити лад, хоча самі об’єднання співвласників створені після прийняття цих рішень». Пан Дмитро порадив переводити спілкування в юридичну площину, починаючи зі з’ясування інформації про приміщення: чи стоїть воно на обліку у Фонді захисних споруд цивільного захисту та на якій підставі, що каже проєктна документація про нього, де його межі та акт оцінки об’єкта, чи проводилося обстеження та ким і чи залучали при цьому власника.

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/obgovorennya-pidsumok-proidenogo-aktualni-pitannya-diyalnosti-osbb-u-vojennii-cas-stvorennya-i-pocatok-roboti-osbb 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1757
Рейтинг
314
постів
48
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0