Ефективне використання тепла в багатоквартирному будинку

Дата публікації: 12.09.2022

Представники ОСББ, місцевих громадських організацій та співвласники багатоквартирних будинків 8 вересня 2022 року на вебінарi ініціативи «Добрі сусіди — одна країна» дiзнавалися про підвищення ефективності використання тепла  та скорочення його непродуктивних втрат в житлових багатоквартирних будинках.

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ ініціативи «Добрі сусіди — одна країна», та голова правління ОСББ «Мотор» в місті Києві зазначила, що попри проведення багатьох заходів та частi згадки про енергоефективність, люди досi витрачають даремно кошти на неефективні заходи. «Мешканці нашого та сусіднього будинкiв вже планують організувати спільний пункт обігріву на випадок, якщо тепла не буде», – зазначила пані Вікторія. 

Професор Анатолій Колієнко, старший спеціаліст Інституту місцевого розвитку, продовжив тему енергоефективності та зазначив: «Слово «енергоефективність» часто втрачає сенс, оскільки відбувається девальвація поняття в результаті його частого використання. Наприклад, заміна вікон з дерев’яними плетіннями на будь-які металопластикові – це обов’язково енергоефективні вікна, але ж тут треба уточнювати характеристики цих вікон. А ще говорили якось про «чудодійну» фарбу, якою ніби варто було покрити огородження, і тут же зменшаться втрати теплоти, що чомусь теж вважалося енергоефективною дією. Також заміна газового котла на котел на дровах – енергоефективний захід, хоча цей котел споживає дуже багато дрів… Тож потрібно розуміти, перш за все, що у більшості випадків слово «енергоефективність» означає зменшення кількості енергії, котра подається для забезпечення певної потреби людини, і досягнення енергоефективності можливе за рахунок скорочення непродуктивних втрат енергії». Пан Анатолій розповів учасникам про скорочення втрат теплоти, зосередивши увагу присутніх на характеристиках вікон. Далі презентував реальну енергетичну ефективність, та продовжив про енергоефективний будинок, енергоефективні заходи і проєкти у будинках. Розказав про основні показники енергоефективності, якою є користь від упровадження енергоефективних заходів для жителів будинку, підтвердивши все викладене власними підрахунками, спостереженнями, статистичними даними та нормативами.  

 

Пані Ірина з м. Біляївка, учасниця заходу, сказала: «Багато чого можна зробити, окрім заміни вікон. Навіть маніпуляції зі старими вікнами дають непоганий ефект. Не очікувала, що зовнішні поверхні в будинку на першому місці в енергоефективності. Завжди думаємо чомусь в першу чергу про заміну вікон, навіть якщо вони насправді виявляються не енергоефективними». А Тамара з м. Дніпро запитала про послідовність дій для будинку, в якому не має ІТП, при пошкодженні котельні і необхідності зливу води з системи. На що учасниця Юлія з м. Харків поділилася власним досвідом: «Для того, щоб злити систему, необхідно кожен стояк обладнати краном та трубопроводом зливу, який заводиться в систему каналізації». Наш технічний експерт дав свою відповідь на це запитання – дивіться відеозапис вебінару, посиланням поділимося згодом.  

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/pidvishhennya-efektivnosti-vikoristannya-teploti-v-umovax-zitlovogo-bagatokvartirnogo-budinku

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
45
0
1
Рейтинг посту: 0
Поширити
Коментарі
Коментарі: 2
Який порядок зарахування бюджетних коштів на рахунок ОСББ?
0
0
1 рік тому
Чи можливо дистанционно ОСББ відкрити рахунок в місцевому казначействі, якщо казначейство працює також дистанционно?
0
0
1 рік тому