Фінансове забезпечення ОГС: завершилася друга програма навчання

Дата публікації: 19.02.2024

13 лютого в рамках ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» відбувся останній безкоштовний вебінар за навчальною програмою «Основи формування інституційної спроможності організацій громадянського суспільства для успішної партисипації на місцевому рівні». Цільова аудиторія – представники організацій громадянського суспільства (ОГС), внутрішньо переміщені особи, співвласники багатоквартирних будинків, активні громадяни та ін.

Спочатку підбили підсумки попереднього вебінару, а усі охочі наживо представили домашнє завдання –  розповіли про документи та характер інституційної спроможності своєї організації. Потім Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ВБО «Інститут місцевого розвитку», консультант проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія», розкрив тему «Фінансова основа діяльності організацій громадянського суспільства як неприбуткових організацій» (програма заходупрезентація, відеозапис). Спікер присвятив лекцію правовим основам інституційної спроможності ОГС, зосередившись на основних принципах їхньої фінансової діяльності. Пан Дмитро наголосив на податковому статусі ОГС як неприбуткових організацій та основних вимогах бухгалтерського й податкового обліку. Було надано рекомендації щодо ведення внутрішньої і зовнішньої звітності. Доповідач розповів, як зберегти довіру донорів (благодійників) і партнерів. Вебінар супроводжувався численними практичними прикладами, зокрема було розглянуто детальну oборотно-сальдову відомість. На завершення презентації доповідач підсумував: «Принципи фінансової роботи ОГС ті самі, що й інституційної спроможності, плюс ефективність, планування і стабільність, диверсифікація джерел фінансування. Основами обліку як неприбуткових організацій є цільове фінансування (рахунок 48), визнання доходів за витратами, кошторис. Система власного внутрішнього контролю – це запорука ефективності, прозорості, довіри партнерів».

Під час інтерактивної частини зустрічі учасники ділилися власним досвідом та ставили запитання.яПані Олена з м. Павлоград, підсумовуючи поточну програму, поділилася: «Нашій організації вже десять років, почали з особистого розвитку, проходили програми навчання для ініціативних людей. Ми написали самі свій дієвий стратегічний план та документи, правила і процедури, збираючись по десятеро з нашими партнерами. Паралельно реалізовували невеликі, переважно соціальні, проєкти. Завдяки чіткому розумінню своєї місії та цінностей ми бачимо і знаємо, на що витрачати свої ресурси, на які проєкти подаватися, а на що не варто звертати увагу. Дякуючи вашому проєкту, ми зараз маємо можливість переглянути й переосмислити все, що у нас є, і тому побачили, над чим ще треба працювати. Ви даєте знання, які є дорожньою картою, які допомагають ОГС бути максимально ефективними у своїй діяльності».

Наразі триває набір на безкоштовну спеціальну короткострокову програму підвищення кваліфікації для ОГС «Форми та інструменти адвокації спільних інтересів перед органами влади». Щоб взяти участь, необхідно до 20 лютого 2024 р. заповнити реєстраційну форму: https://bit.ly/486GzM7.

Долучайтеся до наших наступних програм, отримайте сертифікати про підвищення кваліфікації та станьте рушійною силою вашої громади. Разом робитимемо усе можливе для розвитку громад України.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках в соціальних мережах:

Facebook
Instagram
YouTube

Telegram-каналі 

та на сайті https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1773
Рейтинг
318
постів
88
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0