Герої нашого часу: ГО «РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР — ЕПІЦЕНТР ЗМІН» м. Павлоград, Дніпропетровської області, в умовах війни

Дата публікації: 16.10.2022

Цей кейс — одна з 10 історій проєкту «Добрі сусіди – одна країна» про справжніх героїв нашого часу — об'єднання співвласників багатоквартирного будинку із Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Харківської областей. Завдяки небайдужості та відповідальності співвласників на чолі із правлінням ці ОСББ плекають у своїх будинках добросусідські відносини; допомагають внутрішньо переміщеним особам, людям похилого віку, багатодітним родинам; надають волонтерську підтримку нашим захисникам. Співвласники, незважаючи на війну, належним чином утримують своє майно: організовують прибирання будинків та прибудинкової території, висаджують кущі та квіти. Попри ворожі обстріли, дорожчання будівельних матеріалів, проблеми зі сплатою внесків вони продовжують упровадження енергозберігаючих заходів, зокрема й утеплення своїх будинків, готуючись до опалювального сезону.

Таких героїчних ОСББ в Україні багато, їхні співвласники радіють кожному новому дню і вбачають в єднанні непереборну силу та потужну зброю для нашої Перемоги.

У м. Павлограді у 70% будинків створені об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. Саме активісти цих будинків і є членами громадської організації «Ресурсний центр — епіцентр змін». Очолює Ресурсний центр відома громадська діячка руху ОСББ в Україні Оксана Горова, яка також є головою правління одного з ОСББ. Оксана вже вчетверте обрана головою Громадської ради при Павлоградському міськвиконкомі.

Волонтерський хаб. Війна стала справжнім випробуванням для павлоградських ОСББ і суворою перевіркою на їхню здатність оперативно приймати важливі рішення. Не тільки щодо утримання своїх будинків в умовах регулярних обстрілів міста, а і стосовно організації допомоги Збройним Силам України, територіальній обороні, внутрішньо переміщеним особам, уразливим верствам населення. Ресурсний центр під керівництвом Оксани Горової став одним з найбільших волонтерських хабів Дніпропетровщини.

Вже з початку березня ОСББ м. Павлограда долучилися до активної волонтерської діяльності. Збирають все необхідне для наших захисників. Допомога надходить з усіх усюд: як з України, так і з-за кордону. Ресурсний центр оперативно реагує на запити наших захисників. Наприклад, нещодавно отримали заявку на бочку об'ємом 200 літрів – знайшли за 5 хвилин і передали військовим.

У Павлограді багато переселенців — понад 20 тисяч. Хоч переселенцями здебільшого займається місто, проте Ресурсний центр допомагає шукати для них житло, облаштовувати покинуті квартири. Надають гуманітарку — продовольчі наборі, дитяче харчування, засоби гігієни.

Контактують з ресурсними центрами інших регіонів, щоб допомогти з розміщенням ВПО у більш безпечних містах: Хмельницькому, Луцьку, Львові, Дніпрі, Жовтих Водах, Кривому Розі.

Містяни помічають волонтерську ініціативу ОСББ і приєднуються до неї: плетуть захисні сітки, працюють на складі, куди приходить гуманітарна допомога, возять її на передову та нужденним.

Платіжна дисципліна. Не секрет, що у багатьох містах представники ОСББ скаржаться на збільшення кількості неплатників. В умовах воєнного стану платіжна дисципліна співвласників багатоквартирних будинків помітно впала. У Павлограді дещо інша картина, оскільки спільнота ОСББ тут дуже активна. Війна ще більше згуртувала співвласників будинків, які завжди дотримували високу платіжну дисципліну. Оксана Горова відмічає: «У нашому ОСББ дуже «просіла» оплата внесків у лютому цього року. Але вже у березні-квітні рівень оплати відновився». Попри всі економічні труднощі переважна більшість співвласників і тепер вчасно сплачує внески. Це дає можливість ОСББ належно утримувати свої будинки, проводити в них поточні ремонти, готуватися до опалювального сезону.

Організація спільного простору. Більшість житлових будинків у місті належать до будівель радянської забудови. Переважно це п'ятиповерхівки. Їхні підвали взагалі не пристосовані під бомбосховища, бо мають висоту не більше 1,6-1,7 м. Навіть стати на повний зріст тут не виходить. Тим не менше, ОСББ зробили все можливе і неможливе, щоб організувати у цих приміщеннях зручний спільний простір. Провели туди освітлення, поставили піддони, зробили запаси води, розширили входи, які були вузькі і незручні.

Взаємодія з міською владою. У Ресурсного центру ОСББ партнерські стосунки з Павлоградським міським головою та його командою. Влада завжди йде назустріч ініціативам об'єднань співвласників, якщо вони готові вкласти свою частку – фінансову,
інформаційно-комунікаційну або організаційну. Співпраця базується на продуктивному діалозі. ОСББ активно допомагають місту, а місто всіляко підтримує ОСББ.

Оксана Горова переконана: «Перевага українців у тому, що ми вміємо ефективно, взаємодіяти, єднатися для досягнення спільної мети. І у цьому нездолана сила, що веде нас до неминучої Перемоги!»

______________________________________________________________________________________________________________________

Матеріал створено в рамках ініціативи «Добрі сусіди – одна країна» — півторарічного проєкту, направленого на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

Посилання на кейс у форматі pdf 4.53 MB

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
475
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0